Zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete v propadlem Gradisu Celje so celjski kriminalisti ovadili 11 oseb. Med njimi je tudi nekdanja predsednica uprave Gradisa Celje Lidija Žagar. Ta je zdaj direktorica slovenske izpostave avstrijske gradbene družbe Strabag, ki je po propadu SCT, Primorja in Vegrada prevzela eno od vodilnih vlog na našem gradbenem trgu. Gradis Celje, ki je zaposloval okoli 150 delavcev, je po spodletelem poskusu prisilne poravnave končal v stečaju leta 2010.

Po obsežni preiskavi, ki je potekala od leta 2010, so kriminalisti vložili kar štirinajst kazenskih ovadb. Medtem ko naj bi bil bankrotirani Gradis Celje oškodovan za 2,2 milijona evrov, naj bi bila upnikom povzročena materialna škoda v višini 5,5 milijona evrov. To oškodovanje se nanaša na gradnjo trgovskega kompleksa Planet Tuš v Kranju.

Po ugotovitvah kriminalistov so odgovorne osebe Gradisa Celje pri sklepanju pogodb preslepile svoje podizvajalce. Z njimi so namreč sklepale pogodbe, čeprav so vedele, da družba obveznosti ne bo mogla poplačati, saj je bila v finančnih težavah. Pri gradnji Planeta Tuš je Gradis Celje nastopal kot podizvajalec mariborskega podjetja Tibar, ki ga je vodil Rudolf Golob, lastniško pa ga obvladuje Jasna Golob. Ob začetku stečaja Gradisa Celje je Žagarjeva sicer pojasnila, da je k propadu družbe v največji meri prispevalo dejstvo, »da je Gradisu Celje glavni izvajalec, podjetje Tibar, pri gradnji Planeta Tuš v Kranju ostal dolžan 5,5 milijona evrov.« Ker za opravljeno delo niso prejeli celotnega plačila, so po naših informacijah nekateri podizvajalci Gradisa Celje pri tem projektu končali v stečaju.

Po naših informacijah so kriminalisti na tožilstvo med drugim vložili kazensko ovadbo zaradi Gradisovega nakupa zemljišča na Bledu, o čemer smo na veliko že poročali v preteklosti. Po navodilih Žagarjeve je zemljišče velikosti 30.000 kvadratni metrov od fizične osebe za približno štiri milijone evrov najprej kupil Christian Kovač. Ta se je pojavil še v nekaterih drugih vprašljivih poslih družbe. V naslednji fazi je Kovač nepremičnino prodal KBM Leasingu, ki je sicer financiral njen nakup za šest milijonov evrov. Šele nato pa je nepremičnina iz lastništva KBM Leasinga prešla v last Gradisa Celje.

Sume kaznivih dejanj so kriminalisti odkrili tudi pri poslovanju med Gradisom Celje in podjetjem Demetra pet, katerega lastništvo sega v davčno oazo Delaware, njena lastnica in zastopnica pa je bila pred leti Žagarjeva. Odgovorne osebe Gradisa Celje in Demetre pet naj bi od leta 2006 do 2009 sklenile več fiktivnih poslov. Na tej podlagi naj bi Gradis Celje Demetri Pet, ki je jeseni 2012 končala v stečaju, plačal lažne obveznosti v višini 486.000 evrov. Po prepričanju kriminalistov je bil v tolikšni višini oškodovan Gradis Celje. Demetra pet je bila sicer nekoč lastnica 600 let stare večje hiše v Mozirju, v kateri prebiva Žagarjeva. Po naših informacijah je pri nakupu hiše leta 2009 in 2010 pomembno vlogo odigral ravno fantomski Kovač. Ta je v imenu Demetre Pet z gotovino kupil najmanj en solastniški delež hiše, ki jo je obnavljal Gradis Celje.

Pod drobnogledom kriminalistov je bil tudi nakup štirih umetniških slik in pohištva od odgovorne osebe Gradisa Celje. Vrednost nakupa je za približno 21.000 evrov presegala dejansko vrednost blaga. S tem nakupom je odgovorna oseba Gradisa Celje tej družbi navidezno vrnila prejeto posojilo.

Vložitve kazenskih ovadb Žagarjeva včeraj ni komentirala, že pred časom pa je zatrdila, da je Gradis Celje vodila transparentno, vsi opravljeni posli pod njenim vodstvom pa da so bili gospodarni in v interesu družbe.