Slabih 12 milijonov evrov subvencij so podjetja Mojce Lukančič doslej skupaj prejela za ohranitev delovnih mest v murskosoboški Muri in srbski hčerinski družbi Aha Mura Prvi maj. Z dodelavnimi posli v srbski družbi, za kar je srbska država podjetnici doslej namenila slabih pet od obljubljenih 6,6 milijona evrov subvencij, naj bi zaradi nižjih stroškov dela ohranjali konkurenčnost Murinih izdelkov. Kriminalisti zdaj sumijo, da je v Srbijo odtekel tudi del denarja, namenjenega ohranitvi podjetja Aha Mura v Murski Soboti. Lukančičeva, ki so jo kriminalisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti obiskali včeraj zgodaj zjutraj, očitke zavrača.

»Očitek je, da smo del denarja, ki smo ga dobili za Aha Muro, in sicer dva milijona evrov, namenili Aha Muri Prvi maj,« nam je pojasnila Lukančičeva. Netransparentno porabo sredstev je ostro zavrnila, prav tako očitek, da bi se sredstva, ki jih je Aha Muri zagotovila država, pretakala med drugimi podjetje iz skupine Aha. »Šest podjetij v skupini je porok za obveznosti Aha Mure do NLB. Poroka sva tudi midva z možem Petrom Nigelom Buxtonom, zastavljeno imava tudi osebno premoženje,« je pojasnila Lukančičeva in dodala, da jim zaradi navedenega propad Aha Mure zagotovo ni v interesu.

Ko sta Lukančičeva in njen življenjski sopotnik Buxton leta 2011 iz stečajne mase Mure kupila zdravi del podjetja, sta se zavezala, da bosta del od 5,8 milijona evrov prejetih subvencij investirala v proizvodnjo. Vrednost naložbe je znašala 19 milijonov evrov, subvencija države pa je predstavljala slabo tretjino naložbe. Že aprila smo poročali, da investicijski projekt (za njegovo uresničitev ima Aha Mura čas do konca leta) še ni končan, zato se je že takrat postavljalo vprašanje, ali so bila sredstva porabljena nenamensko. Tudi takrat je Lukančičeva vse očitke zavrnila, včeraj pa je znova pojasnila, da so investirali v informacijski sistem, nakup računalniške strojne opreme, obnovili so streho, kupili rezervne dele in odplačali del posojila. »Investirati moramo še okoli 1,3 milijona evrov,« je povedala, ob tem pa dodala, da ima Aha Mura tudi milijon evrov depozita. Po nedavnem odpuščanju zaposlenih v murskosoboški Aha Muri, s čimer podjetje krši dogovor z državo, se zdaj z ministrstvom za gospodarstvo namreč dogovarjajo o pogojih vračila dela subvencije. Lukančičeva pričakuje, da bo država upoštevala 20-odstotni upad prodaje tekstila in jih plačila kazni odvezala, sicer pa naj bi ta znašala nekaj več kot 60 evrov na mesec za vsakega delavca.

Za nakup podjetja v Srbiji, ki jim zaradi nižjih cen delovne sile po pojasnilih Lukančičeve zagotavlja konkurenčnost, so namenili 350.000 lastnih sredstev, za preostalo so prejeli posojilo SID banke. To je znašalo slabih pet milijonov evrov, a naj bi bilo zgolj začasno, sicer pa naj bi imeli v višini posojila na srbski banki tudi depozit. Zdaj čakajo še na zadnji obrok subvencije srbske države, Lukančičeva pa upa, da zadnji dogodki izplačila subvencije ne bodo ogrozili.

Po naših neuradnih informacijah nepravilnosti pri financiranju posla v Srbiji za zdaj niso bile odkrite, neupravičene porabe sredstev pa očitno niti na ministrstvu za gospodarstvo, ki bedi nad subvencijami Aha Muri, niso zaznali. Na ministrstvu so nam včeraj pojasnili, da je moralo podjetje Aha Mura doslej predložiti tri poročila, kar je tudi storilo.