Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je svetovalno pogodbo z družbo Quartz & Co., katere solastnik je tudi vršilec dolžnosti izvršnega direktorja DUTB Torbjörn Mansson, podpisala, preden so na seji upravnega odbora sklenili, da morajo dodati še dve ponudbi. Vseh izdelkov, ki so nastali na podlagi pogodb z zunanjimi svetovalci DUTB, je »neprimerno manj«, kot je bilo teh pogodb. Tri odvetniške pisarne zbirajo v DUTB prav zdaj, skoraj štiri milijone evrov pa so za svetovalce že porabili.

Tako je dosedanje ugotovitve komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je začela preiskavo korupcijskih tveganj v DUTB, na včerajšnji izredni seji parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko povzel predsednik komisije Goran Klemenčič. KPK je doslej pregledala vse zapisnike sej upravnega odbora DUTB, celotni plačilni promet družbe in vse svetovalne pogodbe. »Tako obremenjenega prenosa slabih terjatev s korupcijskimi tveganji, kot je v Sloveniji, ni bilo,« je dodal predsednik KPK. Kot smo poročali, je KPK že avgusta lani pripravila vrsto priporočil za DUTB v izogib korupcijskim tveganjem, konfliktu interesov in za zagotavljanje transparentnosti, a ta doslej niso bila upoštevana. »Zdaj ugotavljamo, da postajajo tveganja, na katera smo opozarjali, realnost,« je še povedal Klemenčič, ki bo danes na daljšem sestanku »gostil« predstavnike DUTB. »Z veseljem bomo sodelovali s KPK. Ničesar ne skrivamo,« je dejal predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg, ki je menil, da je prišlo do več nesporazumov, in te bodo skušali odpraviti. Še enkrat je zagotovil, da konflikta interesa pri sodelovanju z Manssonovim podjetjem Quartz & Co. ni bilo.

Člani odbora, ki so se sestali na predlog poslanca SLS Franca Bogoviča, so včeraj odločili, da mora vlada razkriti merila, kriterije in metodologijo za prenos, upravljanje in prodajo terjatev. Sklepa, da naj predloži seznam prenesenih deležev podjetij na DUTB, po kakšnih vrednostih so bile prenesene in s kakšnim popustom, pa odbor ni potrdil. DUTB bo morala parlamentu o lastnem poslovanju poročati vsake tri mesece.

Nimajo še dokumentacije iz bank

Člani odbora so včeraj spregovorili tudi o dosedanjih odločitvah DUTB glede posameznih primerov iz medijev, kot sta ACH in DZS ter nesoglasje k prodaji stanovanj v Celovških dvorih. Tako Nyberg kot Mansson sta jim zatrdila, da so vse odločitve sprejeli zato, ker menijo, da bodo tako dobili več sredstev, sicer pa da ne dajejo prednosti nobenemu lastniku. Klemenčič je opozoril na »velike ambicije ljudi«, ki bodo hoteli terjatve, prenesene na DUTB, odkupiti nazaj, tega tveganja pa se zaveda tudi Nyberg. »Temu sem bil priča povsod, a mi dejansko ne bomo vedeli, komu prodajamo, ker so prekriti. Težave se zavedamo, zato bomo izredno previdni, komu prodajamo,« je pojasnil predsednik upravnega odbora DUTB, ki ga je razveselil predlog enega od članov odbora, da bi tudi DUTB morda veljalo pustiti 100 dni časa. Kot je pojasnil Nyberg, na DUTB za zdaj razpolagajo smo z imeni podjetij, medtem ko dokumentacije iz bank še niso prejeli, zaradi česar so razočarani. Ob tem je opozoril, da bi lahko bila razočarana tudi javnost, saj ni nujno, da bodo banke DUTB razkrile vse. »Če želite res zanimive podatke, jih morate zahtevati od bank,« je dodal Nyberg. V razpravi okoli odkrivanja kaznivih dejanj pri nastajanju slabih posojil in s tem bančne luknje je tudi Torbjörn Mansson pojasnil, da DUTB – ta je po zakonu zavezana, da vsak sum kaznivega dejanja naznani organom pregona – ne bo dobila nič novega. »Zavedamo se, kako pomembno je, da organi dobijo vse potrebno, da opravijo svoje delo, vendar je vse to že v bankah. Te so pravi vir informacij,« je članom odbora predlagal Mansson, ki zagotavlja, da se bodo zakona držali, a kljub temu meni, da bi bilo za DUTB morda bolje, »da gleda naprej in ne toliko nazaj«. Da banke, ki so bile deležne ukrepov, bančna tajnost ne zavezuje, je menila tudi Romana Tomc iz stranke SDS, katere člani so se DUTB tudi sicer nekoliko postavili v bran.

Pripravljajo spremembe zakona

Državni sekretar na ministrstvu za finance Mitja Mavko je članom odbora uvodoma sicer zagotovil, da ministrstvo spremembe zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank pripravlja, večjo transparentnost pa da bodo zagotovile tudi spremembe zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Razkriti bodo prenesen portfelj in tudi posamezni elementi poslov, nasprotujejo pa na ministrstvu razkritju vrednosti, po kateri so bile terjatve prenesene na DUTB, saj bi lahko te trgu razkrile, po kakšni ceni je DUTB pripravljena katero od naložb prodati.