»Ni šlo za goljufijo, enostavno smo verjeli, da se bo zadeva (menedžerski prevzem Merkurja op. p.) izšla,« je preiskovalni komisiji državnega zbora o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu včeraj dejal nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež. Ta je pred preiskovalno komisijo včeraj prišel v spremstvu paznikov, saj trenutno prestaja šest let in pet mesecev dolgo zaporno kazen na Dobu, nad njim pa se zgrinjajo tudi nove ovadbe in sodni postopki.

Toda Kordež je poslancem včeraj pozabil povedati, da je bilo za Merkur, njegove zaposlene in upnike pogubno reševanje menedžerskega prevzema. Torej ne leto 2007, ko so prevzeli Merkur, temveč obdobje po letu 2009, ko so reševali menedžerski prevzem in s tem v bančne bilance navrtali še dodatno luknjo. Tudi iz včerajšnjega zaslišanja Kordeža je razvidno, da se ta ne zaveda, da je bil obsojen zaradi spornih dejanj po prevzemu in ne zaradi same izvedbe največjega menedžerskega prevzema v državi. Namesto da bi menedžerji Merfin (večinski lastnik Merkurja) poslali v stečaj, so namreč pod taktirko Kordeža posojila prenašali na nakelskega trgovca, ki se pod prevelikim finančnim bremenom še danes otepa stečaja.

Zaradi spornih posojil iz srede leta 2010 pa je po neuradnih informacijah Kordeža in nekdanjega predsednika uprave Factor banke Borisa Pesjaka pred dnevi kazensko ovadila tudi izredna uprava podržavljene banke. Del od skupno osem milijonov evrov posojil, ki jih je Factor banka brez ustreznih zavarovanj odobrila Merkurju, je namreč končal tudi na računih Kordeževe družbe BK Kapital, ki je bila lastnica četrtine Merfina. Posojilo Factor banke naj bi namreč Merkur posodil naprej družbi HTC Dva, ki je del sredstev porabila za delno izplačilo lastnikov Merfina, okoli 2,4 milijona evrov pa je posodila družbi BK Kapital. S tem manevrom je Factor banka del izpostavljenosti do BK Kapitala prenesla na Merkur, vendar pa je za to plačala visoko ceno. Na eni strani je res zmanjšala izpostavljenost do BK Kapitala, vendar je na drugi strani s svojimi posojili ostala ujeta v Merkurju.

Kordež se bo moral zagovarjati tudi zaradi spornih poslov z družbo HTC Dva, na katero je prenesel deset Merkurjevih trgovskih centrov ter odobril za skupno 180 milijonov evrov posojil. Nacionalni preiskovalni urad je ovadbo zaradi teh poslov podal pred dvema letoma, Kordež pa je bil že pred meseci tudi zaslišan pred okrožnim sodiščem v Ljubljani, ki pa sklepa o preiskavi še vedno ni izdalo. Še pred tem bodo morali namreč na sodišču imenovati izvedenca, ki bo preveril trditve v Kordeževem zagovoru. Kordež naj bi namreč zavrnil vse očitke o oškodovanju Merkurja, saj je prepričan, da so bili vsi dolgovi med Merkurjem, Merfinom in HTC Dva medsebojno poravnani. Toda pri tem ne gre zanemariti, da se je stečaj Merfina končal brez razdelitve stečajne mase, brez omembe vrednega poplačila pa bodo ostali tudi upniki HTC Dva, ki je prav tako v stečaju.