Skoraj štiri leta po tem, ko smo v Dnevniku razkrili sporni prenos deset Merkurjevih trgovskih središč na družbo HTC Dva, ki so nakelskega trgovca pahnili čez prag insolventnosti, na specializiranem državnem tožilstvu zaključujejo preiskavo teh poslov, v kratkem pa naj bi zaslišali tudi osumljence.

Poleg nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža, ki že prestaja šest let in pet mesecev zaporne kazni, so imeli pri prenosu več milijonov evrov premoženja iz Merkurja na HTC Dva pomembno vlogo še Hypo Leasing, nekdanja direktorica Merfina Marta Bertoncelj ter družba Factor Leasing, ki jo je v tistem času vodil Boris Miklavčič. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je Kordeža ter še šest oseb zaradi teh poslov kazensko ovadil že sredi lanskega leta, pred kratkim pa naj bi ovadbo še dopolnil. Prav posli s HTC Dva so bili eden ključnih razlogov, zakaj je Merkur končal v prisilni poravnavi. Začetek posla sega v december 2009, ko je Merkur od Hypo banke kupil HTC Dva, ki ni imel premoženja. Že konec leta 2009 je Merkur HTC Dva preprodal Merfinu, ta pa 25 minut pozneje in z 8,3 milijona evrov dobička Factor Leasingu, ki je denar za nakup podjetja dobil prav preko Merkurja.

Toda v decembrskih dneh se je v HTC Dva odvila še kopica drugih poslov, preko katerih naj bi Kordež po ugotovitvah kriminalistov Merkur oškodoval za več kot 130 milijonov evrov. Potem ko je Merkur postal lastnik HTC Dva, je ta od Gradisa skupine G Uroša Ogrina kupil za več milijonov evrov delnic Gorenjske banke, od družb, povezanih z velenjskim poslovnežem Tomažem Ročnikom, pa delnice NLB. Skoraj hkrati je Merkur oziroma Hypo Leasing na HTC Dva prenesel deset trgovskih središč.

Merkur je HTC Dva odobril tudi za skupno okoli 180 milijonov evrov posojil, od tega 40 milijonov evrov teden po odstopu Kordeža z mesta predsednika uprave Merkurja in le dan preden je vodenje nakelskega trgovca prevzela nova uprava. Dobršen del teh posojil je HTC Dva posodil naprej Merfinu, ki je s tem denarjem odplačal del svojih bančnih posojil. V stečajno maso Merfina sta tako daleč največ terjatev prijavila prav HTC Dva in Merkur, ki pa nista dobila poplačanega niti evra terjatev. V stečajni masi nekdanje lastnice Merkurja namreč ni bilo dovolj sredstev niti za financiranje odškodninskih tožb.

HTC Dva je sodeloval tudi pri poplačilu posojil, ki so jih pri propadlem menedžerskem prevzemu najeli nekdanji vodilni kadri Skupine Merkur. Od nekdanjih menedžerjev Merkurja je namreč HTC Dva za 6,3 milijona evrov odkupil tretjinski delež Merfina. S tem denarjem, ki ga je sicer priskrbel Merkur, so družbeniki Merfina odplačali dobršen del posojil, ki so jih najeli pri Hypo banki in s tem tudi rešili svoje nepremičnine pred rubežem.

»Ko je Merkur odobril posojilo Merfinu, se je sam znašel v težjem likvidnostnem položaju in rezultati so danes tu. Če Merkur Merfinu (preko družbe HTC Dva, op.p.) ne bi odobril 180 milijonov evrov posojil, se to ne bi zgodilo,« je že v začetku leta 2011 priznal Kordež, ki je krivdo zvalil na banke, ki so zahtevale vračilo posojil.