Ko je Petrol avgusta 2011 od podjetnika Damjana Muleja odkupil tričetrtinski lastniški delež v družbi El-Tec Mulej, ki deluje na področju energetske prenove stavb, so v največji domači naftni družbi to označili kot »velik korak na področju razvoja celovitih energetskih rešitev za naročnike«. Skoraj tri leta pozneje dobrih pet milijonov evrov vreden nakup odpira vrsto vprašanj. Še vedno namreč ni jasno, kdaj si bo Petrol povrnil naložbo v podjetje, ki je bilo pred nakupom v poslovnih težavah. Še manj, koliko bo Petrol stala dodatna pomoč družbi prek posojil in povezanih poslov.

Poglejmo najprej nekaj dejstev. Družba El-Tec Mulej, leta 2012 preimenovana v Eltec Petrol, se ukvarja z upravljanjem sistemov za daljinsko ogrevanje, vodovodnih sistemov in javne razsvetljave. Leta 2011, ko je padla v oči Petrolu, so njeni prihodki strmo padli – z 9,5 milijona evrov v letu 2010 na slabih 6,3 milijona evrov. Vzrok? »Družba v veliki meri sodeluje z javnim sektorjem, kjer je bilo čutiti velik vpliv gospodarske in finančne krize,« je v letnem poročilu za leto 2011 zapisal direktor Jože Torkar. Kljub temu – ali pa ravno zaradi tega – se je njen večinski delež odločil kupiti Petrol. Za 74,9-odstotni delež družbe, ki je leta 2011 ustvarila 334.000 evrov dobička, je odštel 5,1 milijona evrov.

Njeno poslovanje se je domala čez noč izboljšalo. Že leta 2012 je Eltec Petrol ustvaril kar enajst milijonov evrov prihodkov, kar je skoraj dvakrat več kot v letu 2011, in zabeležil več kot 900.000 evrov dobička. Če je bil javni sektor v večji meri kriv za padec prihodkov, vsekakor ni bil zaslužen za rast v letu 2012. Takrat je Eltec Petrol od države in občin prejel skupno okoli 1,3 milijona evrov nakazil, kar je dobrih 250.000 evrov več kot v letu 2011.

Vse Petrolove injekcije Eltecu Petrolu

Obstaja torej močan razlog za domnevo, da je kazalnike njegovega poslovanja načrtno »napihnil« prav Petrol. Po podatkih iz poročila za leto 2012 je namreč Eltec Petrol s svojim večinskim lastnikom ustvaril za 3,3 milijona evrov poslov. Natančneje, toliko denarja je Petrol plačal za storitve, ki jih je opravila nova odvisna družba. V istem dokumentu za leto 2011 poslov s Petrolom ni opaziti, čeprav sta bili obe družbi že takrat povezani osebi. Iz tega je mogoče sklepati, da je prodaja Petrolu leta 2012 predstavljala več kot dve tretjini vseh povečanih prihodkov, ki jih je Eltec Petrol na novo ustvaril v primerjavi z letom 2011.

To odpira logično vprašanje, kakšen je bil sploh smisel večmilijonskega nakupa družbe, ki zdaj že več kot četrtino prihodkov ustvari s posli z največjim lastnikom. Še posebno ob dejstvu, da bo Petrol od Muleja in drugih solastnikov prej ali slej odkupil še preostalih 25,1 odstotka Elteca Petrola. Kdaj se bo to zgodilo in koliko ga bo to stalo, ni znano. Tega podatka namreč ni mogoče najti niti v pogodbi o prodaji 74,9-odstotnega deleža. Za nameček je v bilancah Elteca Petrola mogoče opaziti tudi tri milijone evrov vredno dolgoročno finančno obveznost do »matične družbe«, torej Petrola.

V Petrolu, ki ga vodi Tomaž Berločnik, sicer zatrjujejo, da je bil nakup družbe El-Tec Mulej, že leta 2012 preimenovane v Eltec Petrol, pravilna poteza. »Skupina Petrol je z odkupom deleža družbe Eltec Petrol pridobila znanje za upravljanje sistemov za daljinsko ogrevanje, vodovodnih sistemov, javne razsvetljave, česar prej v svojem portfelju ni imela. Naložba je vsekakor upravičila vrednost nakupa, saj je skupina s tem pridobila visokousposobljen kader in znanje, kar Petrol danes uvršča med najnaprednejše energetske družbe na območju jugovzhodne Evrope,« so pojasnili.

Petrol: V skupini dosegamo najvišje možne sinergije

Podatkov o strukturi poslov, ki jih je Eltec Petrol opravil za lastnika, iz uradnih virov ni mogoče dobiti. Po nekaterih informacijah naj bi Petrol prav s plačevanjem (pre)visokih cen za nekatere storitve izboljševal bilance svoje družbe in s tem navzven upravičil razloge za njen nakup. »Vse transakcije s povezanimi družbami skupine so opravljene na podlagi tržnih pogojev, ki veljajo za transakcije z nepovezanimi osebami,« navaja letno poročilo Elteca Petrola za leto 2012. Hkrati naj bi Petrol lani od Elteca Petrola začel odkupovati tudi sredstva družbe. Za fotovoltaično elektrarno v Mariboru naj bi svoji odvisni družbi plačal okoli dva milijona evrov. Tega v Petrolu niso ne potrdili ne zanikali.

Na vprašanje, ali bi lahko Petrol katerega od projektov, ki jih je prenesel na Eltec Petrol, izpeljal sam, so v naftni družbi odgovorili, da »se projekti v Skupini Petrol vedno vodijo z namenom najučinkovitejše ponudbe za naročnika, ob hkratni optimizaciji in stroškovni učinkovitosti znotraj Skupne Petrol. Predvsem pa se vsi projekti vodijo z največjo mero doseganja vseh možnih sinergij. /.../ S tem učinkovito optimiziramo vire v skupini,« so dodali v Petrolu. Podatkov o poslovanju Elteca Petrola v letu 2013 niso razkrili, je pa po njihovem »družba poslovala dobro«. Družba ima po pripojitvi hčerinskega podjetja Uni Energija v lasti za 11,3 milijona evrov sredstev, na zadnji dan leta 2012 pa je beležila za 11,7 milijona evrov kratko- in dolgoročnih obveznosti.