Generalni direktor srbskih železnic Dragoljub Simonovič je po podpisu sporazuma napovedal, da bo kmalu podpisan še komercialni dogovor s kitajskim partnerjem o gradnji optične infrastrukture na dveh železniških koridorjih in beograjskem železniškem križišču.

Do leta 2018 bodo Kitajci v gradnjo optične infrastrukture investirali 78 milijonov evrov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Po Simonovićevih besedah naj bi se prva dela začela že oktobra ali novembra.

Kitajska krepi tudi sodelovanje z Madžarsko. Madžarska banka Eximbank je s kitajsko banko Export-import danes podpisala 100 milijonov evrov vreden dogovor o kreditiranju, s čimer želi spodbuditi izvoz madžarskih podjetij na Kitajsko, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Po besedah madžarskega ministra za gospodarstvo Mihalyja Varge bo Madžarska vložila 30 milijonov dolarjev za ustanovitev 500 milijonov dolarjev vrednega osrednjeevropskega investicijskega sklada na Kitajskem. V prihodnjih nekaj letih bodo za infrastrukturne projekte, telekomunikacije in energetiko na Madžarskem iz omenjenega sklada namenili okoli 100 milijonov dolarjev.