Factor banka pod vodstvom Cirila Dragonje bo, kot kaže, zahtevo Banke Slovenije po zagotovitvi 50 milijonov evrov dodatnega kapitala poskušala izpolniti kar po obrokih.

Delničarji ene izmed najmanjših slovenskih bank so namreč na včerajšnji skupščini potrdili nasprotni predlog družbe BSD Nepremičnine, ki jo je na skupščini zastopal nadzornik Factor banke Boris Milevoj in ki se od prvotnega predloga uprave bistveno razlikuje. Skupna višina dokapitalizacije sicer ostaja nespremenjena, vendar pa je bila cena dokapitalizacijske delnice znižana skoraj za polovico, z 20 na le še 11 evrov za delnico, prednostna pravica obstoječih delničarjev pa izključena. Hkrati Milevojev predlog predvideva tudi podaljšanje roka za izvedbo dokapitalizacije do konca junija prihodnje leto, pri čemer bi zbiranje potrebnega kapitala potekalo v več tranšah oziroma po obrokih. V prvem krogu dokapitalizacije, ki se izteče konec tega meseca, bo namreč na voljo za le 25 milijonov evrov novih delnic, pri čemer je prag uspešnosti postavljen pri vsega 12,5 milijona evrov. Podobno velja tudi za drugi krog dokapitalizacije, kjer se rok za vplačilo novih delnic izreče šele 30. junija prihodnje leto. Ta rok bi uprava sicer lahko tudi podaljšala, a le če bi ji v vsakem od obeh krogov uspelo prodati polovico delnic oziroma bi ji že pred iztekom letošnjega leta uspelo zbrati najmanj 25 milijonov evrov dodatnega kapitala.

Ali je bil nasprotni predlog usklajen z Banko Slovenije, za zdaj ni znano. Prav tako ne, ali bo Factor banki tovrsten način dokapitalizacije sploh omogočil izpolnitev zahtev centralnih bankirjev. Banka Slovenije namreč zahteva, da Factor banka vseskozi vzdržuje najmanj 11,5-odstotni kapitalski količnik. Predlog pa je bil zagotovo usklajen med delničarji Factor banke, saj je na skupščini dobil več kot 90-odstotno podporo, noben delničar pa ni napovedal vložitve izpodbojnih tožb.

Izglasovan nasprotni predlog sicer nakazuje, da se za vstop v lastništvo Factor banke prek dokapitalizacije zanima le še en vlagatelj, medtem ko je Dragonja pred kratkim zatrjeval, da »interes za dokapitalizacijo izražajo trije potencialni investitorji«. Zaradi znižanja cene dokapitalizacijske delnice bi se potencialni investitor z vplačilom celotne emisije novih delnic sicer lahko dokopal do kar 77-odstotnega deleža banke, medtem ko bi se na drugi strani delež ACH znižal s trenutnih 40 odstotkov na le še slabih deset odstotkov. Kot smo razkrili v Dnevniku, pa Factor banka popravnega izpita za dokapitalizacijo nima več. Če ji namreč tudi v drugem poskusu ne uspe zagotoviti potrebnega kapitala, naj bi imeli namreč v Banki Slovenije že pripravljen rezervni scenarij, to je likvidacija banke oziroma prenos njenih terjatev na družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Morebiten ukrep likvidacije ali prenosa terjatev na slabo banko je Dragonja sicer označil kot nepotreben, saj bo po njegovem mnenju Factor banki uspelo izpeljati načrtovano dokapitalizacijo in s tem zadostiti zahtevam bančnega regulatorja.