Izvršni direktorji DUTB bodo mesečno dobili najmanj 21.500 evrov bruto plače. »Tudi mene te plače skrbijo,« je dejala Kamnarjeva, ki ne razume, zakaj imajo v primeru uspešnosti možnost dobiti še enkrat tolikšno plačo. »Saj vendar vsi vemo, da je njihova uspešnost odvisna tudi ali pa predvsem od tega, kaj si bodo postavili za cilj in kako so bile slabe terjatve ovrednotene,« je dejala.

Sami oblikujemo program stabilnosti in sami sebe kaznujemo za napake

Tak sistem je po njeni oceni še bolj nor od tistega, ki smo ga videli v primeru Kramar. Le da tedanji prvi mož NLB Marjan Kramar ni imel tako noro visoke plače, nespreten, kot je bil, pa si letne nagrade ni dal izplačati vsako leto. Kajti tudi ostali člani takratne uprave NLB so prejeli po milijon evrov nagrade, vendar so si denar izplačevali vsako leto, zato v javnosti ni završalo, je spomnila.

Kamnarjeva je zadovoljna, da v Slovenijo ni prišla evropska trojka in upa, da je tudi v prihodnje ne bo. Se pa zaveda, da še vedno sprejemamo take ukrepe, kot jih sprejema celotna EU, in da nismo prav nič posebni. Razlika je le v tem, da si sami določimo, kaj bomo naredili. Sami oblikujemo program stabilnosti in sami sebe kaznujemo za napake, je dejala.

Energetska luknja bo po količini denarja manjša od bančne

Prepričana je, da se je vlada prav z zvišanjem DDV lani poleti izognila zelo omejevalni politiki pri proračunskih izdatkih. Brez tega bi morala v te izdatke zarezati bistveno bolj. Če vlada ne bi zvišala DDV in ne bi uvedla davka na nepremičnine, bi lahko isti rezultat dosegla le tako, da bi znižala odhodkovno stran proračuna za krepkih 600 milijonov evrov. »To bi se pa zelo zelo poznalo,« je dejala Kamnarjeva.

Na vprašanje, ali se nam lahko zgodi, da bomo čez čas podobno kot o bančni luknji govorili o energetski luknji, je Kamnarjeva odgovorila, da bo energetska luknja po količini denarja vsekakor manjša od bančne. Odločitev vlade, da konča projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, se ji zdi na prvi pogled razumna, ne glede na to, ali je bil njegov začetek pravilen ali ne.

Glede zmanjševanja števila zaposlenih v državni upravi pa se Kamnarjeva sprašuje, kaj bomo imeli od tega. »Delovnih mest itak ni, drugam kot med brezposelne jih ne moremo poslati. Zato v tem trenutku nisem prepričana, da je odpuščanje najbolj smotrna rešitev,« je dejala.