Zaradi vknjižbe domnevno fiktivnega zemljiškega dolga, s katerim je zaščitil svoje premoženje pred upniki, bi se v kratkem lahko zagovarjal tudi podjetnik Darko Selan, bolj znan kot glavna priča tožilstva v korupcijski aferi Šuštar.

Na družinski hiši na Brezovici pri Ljubljani je konec avgusta lani vpisal 360.000 evrov visok zemljiški dolg. Da je Selan to storil v strahu pred zasegom premoženja, priča podatek, da je ravno v tistih dneh dokončno izgubil okoli 300.000 evrov vredno odškodninsko tožbo. Ironično je Selan vknjižil zemljiški dolg na isti dan, ko so poslanci Državljanske liste v državni zbor vložili zahtevo za njegovo ukinitev. Razlog? Domnevne množične zlorabe tega instituta.

Tožbo je zoper Selana že pred leti vložil zastopnik njegovega nekdanjega podjetja Temis (nekdanji Selda Pack), saj naj bi si kot direktor od njega nepovratno izposodil nekaj deset tisoč evrov. Vodenje tožbe je pred kratkim prevzel Harald Karner, upravitelj stečajnega postopka proti družbi Orka, trenutni lastnici Temisa. »Spor z nekdanjim direktorjem in družbenikom Selanom za okoli 300.000 evrov smo dobili, višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo. Po pravnomočnosti smo vložili izvršbo. Dolžnik je v času, ko je sodbo že prejel, neodplačno odtujil vse nepremično premoženje in na njem vzpostavil zemljiški dolg v višini našega zahtevka z obrestmi,« je opozoril Karner. Tudi iz zemljiške knjige je razvidno, da sta kot lastnika po novem vpisana dva njegova sorodnika. Selan ima medtem na njej vpisano dosmrtno pravico do bivanja in uporabe.

Ker bo vsakršen izkupiček od dobljene tožbe predstavljal pomemben del že tako borne stečajne mase Orke, Karner razmišlja o izpodbijanju teh pravnih dejanj. Vendar še ni prepričan, ali bo to tudi naredil. »Nasprotna stran je vložila zahtevo za revizijo postopka pred vrhovnim sodiščem, ker da je tožbo vložil prokurist Temisa, ki naj za to ne bi imel pravne podlage,« je dejal Karner. Če bi tožba proti Selanu kasneje padla pred vrhovnim sodiščem, bi z izpodbijanjem zemljiškega dolga povzročil le nepotrebne stroške. »Ne bom deloval v škodo stečajne mase,« je dodal. Obstaja tudi možnost vložitve predloga za Selanov osebni stečaj, izključena pa ni niti kazenska ovadba zaradi oškodovanja upnikov.

Če bi Karner kljub temu vložil ovadbo, bi se lahko Selan tako kot pred desetletjem znova znašel na zatožni klopi, vendar na nasprotni strani. Zanimivo bi bilo tudi tokrat v ospredju podjetje Temis, ki se je takrat imenovalo Selda Pack. Spomnimo, da se je Selan z njim potegoval za nepovratna sredstva gospodarskega ministrstva, za kar bi moral takratnemu državnemu sekretarju Borisu Šuštarju plačati 210.000 mark podkupnine. Selan se je nato prelevil v pričo, Šuštar pa je bil obsojen na večletno zaporno kazen. tm