Dinkić je ob podpisu poudaril, da gre za prvega investitorja iz Hong Konga. V tovarni v Nišu, ki naj bi jo začeli graditi do konca letošnjega leta, bodo izdelovali električne motorje za vse industrije, največ za avtomobilsko. Četrtina zaposlenih v tovarni naj bi bila inženirjev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Hongkonško podjetje načrtuje, da bodo s poskusno proizvodnjo začeli spomladi prihodnje leto, polna proizvodnja pa naj bi stekla leta 2015.

Po Dinkićevih besedah so pogajanja s hongkoškim podjetjem trajala osem mesecev, Srbija pa je bila izbrana v konkurenci s Poljsko, Madžarsko, Romunijo in Bolgarijo.

Skupina Johnson Electric ima več kot 38.000 zaposlenih v 23 državah, med njimi jih je 4000 v Evropi. Lani je skupina ustvarila dve milijardi dolarjev prihodkov.

Avtomobilska industrija je tako po vrednosti proizvodnje kot po vrednosti izvoza najmočnejši industrijski sektor v Srbiji. Kot poročajo srbski mediji, je Dinkić dejal tudi, da je tovarna Leoni, ki že ima tovarno v Prokuplju, napovedala gradnjo nove tovarne v Malošištu v bližini Niša. Zaposlili bodo 1500 delavcev.