Nova Ljubljanska banka (NLB) je razkrila plačilo kadrovski agenciji Korn Ferry International (KFI), in čeprav so skušali ovreči očitke o nesmotrni porabi sredstev banke, ki je že leta v težavah, so dejansko povzročili val novih vprašanj.

NLB pod vodstvom Janka Medje je kadrovski agenciji za iskanje kandidatov za člane uprave po lastnih pojasnilih plačala 346.300 evrov. Plačilo kadrovski agenciji se praviloma določi glede na vnaprej določen odstotek od letnih prejemkov izbranih kandidatov. A v primeru NLB gre za nenormalno visoke zneske. Člani uprave imajo namreč po tako imenovanem Lahovnikovem zakonu plače omejene na okoli 10.000 evrov bruto, prav te omejitve pa po naših informacijah v NLB pri izračunu plačila KFI niso upoštevali.

V NLB so sicer navedli, da je KFI v iskanju kandidatov za člane uprave banke ocenila 264 kandidatov, dva da že opravljata delo v banki, tretji pa je v pridobivanju dovoljenja Banke Slovenije. Iz navedenega je mogoče sklepati, da je KFI prejela skoraj 350.000 evrov za zgolj tri člane uprave, to je Nimo Motazeda, Archibalda Kremserja in Andreasa Burkhardta. Kadrovske agencije prejmejo plačilo za izbranega in ne zgolj predlaganega kandidata, plačilo pa se praviloma giblje od 30 do 50 odstotkov njegovih letnih prejemkov. Takšen izračun so na primer uporabili v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ko so za iskanje kadrov najeli kadrovsko agencijo Poul Pedersen & Partnerji. Letna plača člana uprave NLB, ki ga je pripeljal KFI, pa bi v primeru 30- ali 50-odstotne provizije znašala od 230.000 do okoli 385.000 evrov. A tako visokih plač zakon, ki omejuje prejemke poslovodnih oseb v družbah v večinski lasti države, ne dovoljuje. Vsi prejemki članov uprave NLB se po podatkih minulih let na primer gibljejo okoli 150.000 evrov na leto. Še vedno ni povsem jasno, ali je NLB kadrovski agenciji plačala tudi za Blaža Brodnjaka, čigar osebno mapo so, spomnimo, predstavniki KFI prinesli že na septembrsko sejo nadzornega sveta, ko so nadzorniki šele potrjevali sodelovanje banke s KFI. Četudi bi NLB kadrovski agenciji plačala za štiri člane uprave, bi bil znesek glede na omejitve plač v državnih podjetjih visok. Da KFI ni nikoli sodelovala pri izbiri predsednika uprave Medje, v NLB zatrjujejo že vse od izbruha afere.

Poleg iskanja kandidatov za člane uprave je NLB kadrovski agenciji KFI plačala tudi 150.200 evrov brez DDV za iskanje nadomestnih članov za nadzorni svet. KFI je po pojasnilih NLB preverila in ocenila več kot 30 kandidatov, pri tem pa navajajo, da je skupščina dva nadomestna člana potrdila decembra, od osmih predlaganih na junijski skupščini pa je skupščina potrdila enega. Ob tem velja izpostaviti, da sta bila decembra za nadomestna člana nadzornega sveta imenovana Gaël de Pontbriand in Marianne Økland, pri čemer je prvi kmalu po imenovanju odstopil. Kljub temu sta oba navedena »šteta« tudi v kvoto osmih kandidatov, predlaganih na julijski skupščini NLB, na kateri so bili za nove nadzornike predlagani več ali manj zgolj obstoječi člani nadzornega sveta. Edina, ki je podporo lastnikov dobila, je bila dr. Sergeja Slapničar, ki pa jo je KFI »preveril in ocenil« po tem, ko jo je nadzorni svet že izbral za kandidatko za članico nadzornega sveta. V plačilo 150.200 evrov naj bi bilo sicer všteto tudi svetovanje, in sicer med drugim o zahtevanih profilih članov uprave in nadzornega sveta, o sestavi uprave (za sestavo uprave je Medja želel mandatarski sistem in nadzorniki so mu ugodili), tudi analize primerljivih ravni nagrajevanja v Sloveniji in drugod.

Prav nagrajevanje pa je bila tudi ena zadnjih točk septembrske seje nadzornega sveta NLB, na kateri so nadzorniki za predsednika uprave imenovali Medjo in soglašali s podpisom pogodbe s KFI. Nadzorni svet je namreč soglašal s predlogom (čigavim, ni znano), da se ministrstvu za finance kot predstavniku države »pismeno pojasni mednarodna merila nagrajevanja v institucijah, ki so primerljive z NLB, ter se ga zaprosi za spremembo zakonodaje, ki bi omogočila nadzornemu svetu NLB ponuditi primerno nadomestilo najboljšim potencialnim kandidatom za izvršne in vodilne položaje v NLB«.

Ta predstavnikom KFI ni plačevala zgolj za izbiro kandidatov za nadzorni svet in upravo ali svetovanje, ampak tudi stroške administracije, podpore in vračilo neposrednih stroškov. »Pri vračilu neposrednih stroškov gre za povračila dejanskih izdatkov, kot so potni stroški, stroški bivanja in podobno,« so nam pojasnili v banki, ki je za to predstavnikom KFI plačala 76.977 evrov.