Pahor je uradni predlog za njegovo imenovanje poslal po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin in predstavitvah kandidata po poslanskih skupinah. Kot je danes njegovo odločitev pojasnila generalna sekretarka Urada predsednika RS Nataša Kovač, se sedanjemu guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu mandat izteče sredi julija. »Pravočasna zamenjava na čelu tako pomembne institucije pošilja pomembno sporočilo naši in mednarodni skupnosti, da institucija, ki skrbi za stabilnost finančnega sistema, deluje normalno in tekoče,« je dejala.

Jazbec je po njenih besedah Pahorja prepričal s svojo študijsko ter profesionalno znanstveno-raziskovalno potjo, ki je vseskozi prepletena z denarno politiko in financami. »Finančna kriza je centralne banke postavila v novo luč. Slovenske razmere zahtevajo osebo, ki je neobremenjena s težavami tranzicije, je strokovno podkovana ter ima domače in mednarodne izkušnje,« je Pahorjevo obrazložitev povzela Kovačeva.

Pahor je prepričan, da bo Jazbec povrnil ugled in zaupanje v Banko Slovenije ter v druge finančne institucije tako doma kot v tujini. Z njim so soglašali tudi člani mandatno-volilne komisije. Vsi so poudarili, da jih je Jazbec na predstavitvah prepričal z jasno, preprosto in razumljivo razlago. »Če bo tako delal v praksi, potem bomo zagotovo imeli dobrega guvernerja,« je dejal Franc Jurša (DeSUS).

Matej Tonin (NSi) je ob tem izpostavil Jazbečev pozitiven pogled ter enostavne in hitre rešitve za ustanovitev slabe banke, ki je po Toninovem prepričanju sedaj ključnega pomena za reševanje slovenskega bančnega sistema. »Kaže, da bo Jazbec dobil zgodovinsko visoko podporo v DZ,« je napovedal. Za potrditev je sicer potrebna absolutna večina glasov, to je več kot 45. Podporo so mu napovedali v vseh poslanskih skupinah, razen za SD, za katero se ne ve, kako bodo glasovali njeni poslanci.