Javni dolg dežele vzhajajočega sonca se je v četrtletju, ki se je sklenilo junija, na četrtletni ravni zvišal za okoli 1,7 odstotka, je danes objavilo japonsko finančno ministrstvo.

Levji delež dolga izhaja iz izdanih dolgoročnih in kratkoročnih državnih obveznic. Japonska se je denimo pomembno zadolžila po marcu 2011, ko je potrebovala sredstva za sanacijo po uničujočem potresu in cunamiju.

Glede na to, da so japonske oblasti v tekočem fiskalnem letu, ki se je začelo marca, s ciljem financirati projekte javnih del oz. spodbujanja gospodarstva izdale veliko novih državnih dolžniških vrednostnih papirjev, pa je pričakovati tudi nadaljnje kopičenje dolga.

Ta naj bi tako do prihodnjega marca dosegel že 1107,1 bilijona jenov (8560 milijard evrov), poroča japonska tiskovna agencija Kjodo.

Japonska se je sicer kljub visoki zadolženosti uspela izogniti dolžniški krizi, ki pretresa območje evra, saj je večina njenega dolga v domačih, in ne mednarodnih rokah, piše francoska tiskovna agencija AFP.

A različne organizacije, med njimi Mednarodni denarni sklad, so Tokio že večkrat opozorile pred naraščanjem dolga. Poleg tega so v skladu japonsko vlado prav ta teden pozvali, naj sprejme verodostojen fiskalni načrt in popravi položaj javnih financ. Med drugim so ji svetovali tudi zvišanje prometnega davka, s čimer bi se v proračun natekla nova sredstva.