Lendavskemu Varstroju, ki je bil zaradi strmega padca obsega poslovanja v zadnjih letih prisiljen skoraj za polovico zmanjšati število zaposlenih, se obetajo boljši časi. Po več mesecih pogajanj je namreč japonska korporacija Daihen iz lastništva Varstroja izplačala družbo Clarinos in odkupila njen 73-odstotni lastniški delež. S tem so Japonci svoje lastništvo povečali na več kot 90 odstotkov, na skupščini prihodnji teden pa nameravajo zamenjati tudi nadzorni svet družbe.

»Iskali smo strateškega partnerja, ki bi nam zagotovil finančno stabilnost in potrebna sredstva za nadaljnji razvoj. S Skupino Daihen poslovno sodelujemo že 14 let, z njimi pa smo v preteklosti izpeljali že več razvojnih projektov,« nam je včeraj povedal direktor Varstroja Matjaž Vnuk. Po Vnukovih pojasnilih naj bi namreč Daihen načrtoval v Varstroj preseliti tudi del svoje proizvodnje in razvoja izdelkov za evropski trg. »Že sedaj od Daihena, ki na letni ravni ustvari okoli milijardo dolarjev prihodkov, kupujemo varilne robotske sisteme, pod njihovo blagovno znamko pa proizvajamo tudi nekatere izdelke, namenjene evropskemu tržišču,« pojasnjuje Vnuk.

»Za našo panogo je bilo minulo leto eno od najtežjih doslej. Za letošnje leto smo nekoliko bolj optimistični, saj so nekateri naši kupci že konec lanskega leta napovedali povečanje investicij,« še pravi Vnuk. V letu 2012 je Varstroj ustvaril okoli 11 milijonov evrov prihodkov, kar je tretjino manj kot leta 2009, prvič po začetku finančno-gospodarske krize pa so poslovali z izgubo. Zaradi strmega padca obsega poslovanja so v Varstroju že leta 2010 drastično zmanjšali tudi število zaposlenih, ki jih je bilo leta 2012 le še nekaj več kot 140 oziroma kar 110 manj kot leta 2009.

Japonci so v lastništvo Varstroja sicer vstopil že leta 2006, v začetku lanskega leta pa so svoj delež povečali na 20 odstotkov. Družbi Clarinos so za njen 73-odstotni delež plačali 2,4 milijona evrov, danes pa je japonska korporacija oziroma njena nemška hčerinska družba objavila tudi namero za prevzem lendavskega podjetja. Po dostopnih podatkih pa je pretežni del kupnine dejansko dobila Nova KBM. Ta je leta 2007 Clarinosu odobrila tri milijone evrov posojil, s katerimi je ta od Infond Holdinga in Centra Naložb (oba sta sedaj v stečaju) kupil večinski delež Varstroja.

Čeprav je Infond Holding že pred sedmimi leti izstopil iz lastništva Varstroja, je njegov nekdanji direktor Matjaž Rutar še vedno direktor Clarinosa in tudi nadzornik Varstroja. Komu je Infond Holding torej pred sedmimi leti dejansko prodal Varstroj, ni mogoče ugotoviti. Nekaj več kot 76 odstotkov Clarinosa je namreč v lasti istoimenske liechtensteinske družbe, slabo četrtino lastništva pa ima prek družbe Poslovni sistemi v lasti skupina velenjskih podjetnikov s Petrom Šulkom in Veroniko Trofenik Šulek na čelu.