Bank of Japan bo začela z "novo fazo kvalitativnega in kvantitativnega monetarnega mehčanja", s čimer želi v obdobju dveh let doseči ciljno dvoodstotno inflacijo, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili po prvem zasedanju banke, potem ko je mesto guvernerja prevzel Haruhiko Kuroda.

Centralna banka bo do konca leta 2014 podvojila količino denarja v obtoku, s 138.000 milijard jenov konec leta 2012 na 270.000 milijard jenov (2211 milijard evrov).

Povečala bo obseg odkupovanja državnih obveznic, odkupila dolgoročne državne obveznice in povečala nakupe tveganih finančnih naložb. Bo pa ustavila program odkupovanja naložb, ki ga je vzpostavil Kurodov predhodnik Masaki Širakava, navaja dpa.

Z nujnimi ukrepi ne bodo čakali

Kuroda je danes v dodatni izjavi dejal, da ne bo okleval z drugimi nujnimi ukrepi za spodbuditev gospodarstva, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Trenutno smo sprejeli vse potrebne ukrepe," je Kuroda dejal novinarjem, "seveda pa sta gospodarstvo in finance živi stvari in ne bomo oklevali z drugimi potrebnimi ukrepi, ko bodo potrebni." Dodal je, da bodo sprejeli vse možne ukrepe, da bi v okoli dveh letih dosegli dvoodstotno inflacijo.

Po objavi sporočila centralne banke je tečaj jena glede na dolar močno upadel, kar je razveselilo japonske izvoznike in spodbudilo japonsko borzo, kjer so tečaji v povprečju pridobili več kot dva odstotka.