V zadnjih letih skupaj ukradenih več kot 700.000 bitnih kovancev

Med uporabniki spletne valute bitcoin je pred kratkim namreč zaokrožil dokument, iz katerega je razvidno, da naj bi bilo z japonske borze v zadnjih letih skupaj ukradenih več kot 700.000 bitnih kovancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Znesek ob današnjem tečaju internetne valute znaša dobrih 350 milijonov dolarjev oz. 182 milijonov evrov.

Do kraje naj bi prišlo zaradi tehnične napake v procesu dvigovanja bitnih kovancev. Borza je tehnično napako uradno priznala v začetku februarja ter blokirala možnost dvigovanja bitnih kovancev.

To je med uporabniki povzročilo preplah in cena bitnih kovancev na omenjeni borzi je hitro padla. Še januarja je vrednost presegala 900 ameriških dolarjev, v ponedeljek je bil en bitni kovanec vreden le še 162 dolarjev. Vrednost spletne valute je padla tudi na drugih borzah, a le za okoli tretjino. Poznavalci opozarjajo, da se gibanje vrednosti bitnih kovancev sklada s klasičnim modelom borznega balona.

Druge borze so se od dejanj japonske borze ogradile

Druge borze bitnih kovancev - med drugim tudi slovenski Bitstamp, ki je po prometu med največjimi na svetu - so se od dejanj japonske borze ogradili. V skupni izjavi so zapisali, da gre za "tragično zlorabo zaupanja uporabnikov", ki da ne ogroža stabilnosti internetne valute.

"Kot na vsakem novem področju so se tudi tu pojavili določeni slabi akterji, in ravno temu smo priča danes," so zapisali predstavniki spletnih strani za trgovanje s spletno valuto Coinbase, Kraken, Bitstamp, BTC China, Blockchain.info in Circle.

Izvršni direktor borze Mt Gox Mark Karpeles je v ponedeljek sicer izstopil iz organizacije Bitcoin Foundation, ki skrbi za razvoj internetne valute. Njegovega izstopa pri borzi niso komentirali.