Vrh Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki do ustanovitve Slovenskega državnega holdinga (SDH) upravlja premoženje v lasti države, bo morda že v prihodnjih dneh trdno v rokah uradno odhajajočega predsednika Pozitivne Slovenije in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Vlada naj bi namreč danes naposled imenovala nove člane nadzornega sveta Soda. Med šesterico sta na najnovejšem seznamu nadzornikov dva, ki sta tako ali drugače povezana z Mestno občino Ljubljana: Samo Lozej, direktor Te-Tola, ki naj bi predsedoval novi ekipi nadzornikov, in Nives Cerar, mestna svetnica na Listi Zorana Jankovića, ki občino zastopa tudi v svetu njenega stanovanjskega sklada, na seznamu, na katerem je zamenjala Sonjo Šinigoj (ta naj bi imela prenizko izobrazbo), pa se je v zadnjih dneh znašla na zahtevo predsednice Alenke Bratušek. Dve imeni prihajata iz kvote SD (Otmar Zorn iz podjetja Iskra zaščite in direktor Petrola maloprodaje Roman Dobnikar), po en sedež v novem nadzornem svetu pa bosta dobila DL (donedavni namestnik direktorja Elesa Aleksander Mervar) in DeSUS (Stane Seničar).

Gre za imena, ki so bila med strankami koalicije bolj ali manj usklajena že v začetku aprila. Kljub temu je vlada imenovanje nadzornikov Soda večkrat preložila zaradi nejasnosti, kdo bo sedel v upravi tega paradržavnega sklada. Še včeraj popoldne je bila po informacijah iz več virov največji favorit za ta položaj Zdenka Grozde, dolgoletna direktorica Javnega holdinga Ljubljana, ki upravlja podjetja v lasti občine. Grozdetova velja za ožji Jankovićev kader, ljubljanski župan pa jo je že pred časom označil za »eno najboljših direktoric v državi«.

Janković proti Kuntariču

Tudi zato je mogoče upravičeno domnevati, da se bo Jankovićev vpliv v Sodu in posledično v podjetjih v njegovi lasti v primeru imenovanja Grozdetove močno okrepil. To bi pomenilo, da bodo ponovno zrasle njegove »delnice« v PS, zaradi imenovanja direktorja Soda pa bi lahko počilo tudi v koaliciji. Po naših informacijah je namreč prav Janković v zadnjih dveh tednih z intenzivnim lobiranjem, pri čemer naj bi imel ključno vlogo nekdanji direktor mestne uprave MOL Vasja Butina, iz igre za prvi stolček Soda skušal izriniti njegovega nekdanjega direktorja Tomaža Kuntariča. Tega je odhajajoči nadzorni svet Soda razrešil pred februarsko skupščino Telekoma Slovenije. Kuntariča, še nedolgo nazaj kandidata za finančnega ministra v vladi Bratuškove, naj bi Janković odpisal zaradi dogajanja pred nedavno skupščino Petrola. Na njej je PS po kadrovski kombinatoriki med Kadom in Sodom, ki jo je še nekaj ur pred skupščino usklajeval finančni minister Uroš Čufer, uspelo iztržiti le enega od šestih nadzorniških sedežev, ki ga je zasedel Matija Blažič. Obenem se je v nadzorni svet uspelo prebiti Kuntariču in Igu Grudnu, aktualnemu članu uprave Soda, ki je tja prišel v času vlade Janeza Janše, za kar naj bi Janković okrivil Kuntariča.

Pok v koaliciji? In kakšen bo odgovor Bratuškove?

Janković naj bi tako v zadnjih dneh prevzemal vajeti kadrovskih iger v PS, s čimer naj bi želel dati vedeti, da ima v stranki še vedno glavno besedo. Pri tem velja spomniti, da je Janković že prejšnji teden, ko je premierka Bratuškova obiskala Bruselj, na presenečenje mnogih v državnem zboru obiskal poslansko skupino stranke, kjer se je po lastnih besedah želel predstaviti novim poslancem. Morebitno imenovanje Grozdetove bi bilo tako prva Jankovićeva pomembnejša politična zmaga, odkar vlado vodi Bratuškova, in jasno sporočilo stranki, kdo je njen dejanski šef. Obenem bi Janković Bratuškovi in finančnemu ministru Urošu Čuferju tako rekoč izza hrbta prevzel vzvode vpliva v državnem gospodarstvu in na položaje imenoval ljudi iz gospodarskega omrežja MOL. Še v ponedeljek je sicer Bratuškova na vprašanje o vplivu Jankovića odgovorila, da slednji »ne zna in ne želi igrati vloge strica iz ozadja«.

Pri tem ostaja odprto še vprašanje, kako bi na Jankovićevo »vrnitev« gledali v drugih strankah koalicije. Te so namreč sodelovanje s PS v vladi pogojevale prav z Jankovićevim odstopom z vrha stranke in njegovim umikom iz državne politike. V zadnjih dneh je v neuradnih krogih mogoče slišati, da Jankoviću pot v prevzem Soda trasirajo prav v DL, saj naj bi se Butina o podpori Grozdetovi dogovarjal z nekdanjim izvršnim direktorjem te stranke in še vedno njenim glavnim kadrovikom Jankom Jenkom.