Država je včeraj ostala brez vsakršnega lastniškega vpliva v Zavarovalnici Triglav, za zdaj še najbolj stabilni slovenski finančni instituciji. Nova Ljubljanska banka (NLB) pod vodstvom Janka Medje je namreč včeraj na Ljubljanski borzi nepričakovano prodala svoj celotni 3,1-odstotni paket delnic Triglava, ki ga je kupila praktično na vrhuncu borzne evforije.

NLB je za svoj paket delnic skupno iztržila 11,5 milijona evrov oziroma 16,5 evra za delnico, kar predstavlja le 5,1-kratnik lanskoletnega čistega dobička Skupine Triglav. Gre za brez dvoma pomemben paket delnic za državo, ki ji je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pred kratkim vzela glasovalne pravice za njen 64-odstotni lastniški delež v Triglavu. Toda iz za zdaj še vedno nepojasnjenih razlogov direktor ATVP Damjan Žugelj glasovalnih pravic ni vzel NLB, čeprav je ta v večinski državni lasti.

Komu je NLB prodala svoje delnice Triglava, za zdaj še ni znano, govori pa se o portfeljskih vlagateljih. Očitno pa je bil posel dogovorjen, saj je NLB vse svoje delnice v šestih borznih poslih prodala v vsega 31 sekundah. Ali se bodo kupci Triglavovih delnic v začetku prihodnjega tedna, ko bo prišlo tudi do preknjižbe delnic, razkrili, ni mogoče napovedati. Ni izključeno, da se bodo vse do zadnjega skrivali za fiduciarnimi oziroma skrbniškimi računi tujih bank.

Za zdaj še neznani investitorji pa bodo imeli gotovo pomembno vlogo tudi na prihajajoči skupščini Zavarovalnice Triglav. Kot je znano, se društvo malih delničarjev MDS intenzivno pripravlja na sklic izredne skupščine, na kateri bi delničarji odločali o razrešitvi nadzornikov, ki jih je Janševa vlada na februarski skupščini imenovala v nadzorni svet zavarovalnice. V društvu malih delničarjev so zahtevo za sklic izredne skupščine nameravali na Triglav poslati že pred tednom dni in tako nove člane nadzornega sveta imenovati še preden bi mandat nastopili izbranci strank SDS in NSi. Toda zapletlo se je pri nekaterih institucionalnih vlagateljih, ki so se tik pred zdajci premislili in niso želeli podpisati zahteve za sklic izredne skupščine (po zakonu lahko skupščino zahtevajo delničarji z najmanj petodstotnim lastniškim deležem). Zaradi tega bodo mali delničarji na naslednji skupščini potrebovali najmanj 75-odstotno podporo za predčasno razrešitev novoimenovanih članov nadzornega sveta. Po neuradnih informacijah se zahtevi za sklic skupščine nista želela pridružiti švedska družba za upravljanje East Capital in Skupina Alta, ki s Švedi že vrsto let poslovno sodeluje. Spomnimo, da so Švedi na zadnji skupščini podprli imenovanje Žiga Andoljška in Mihaela Permana, ki sta sodila v kvoto stranke NSi.

Tudi če bi sedaj malim delničarjem uspelo zbrati zadosti glasov za sklic izredne skupščine, pa nadzornikov brez soglasja kupcev nazadnje prodanega paketa delnic Triglava ne morejo razrešiti. Glede na preteklo udeležbo na skupščinah bodo imeli namreč ti pod svojim nadzorom skoraj četrtino vseh glasov, kar je dovolj za preprečitev statutarnih sprememb oziroma za preprečitev predčasnega odpoklica članov nadzornega sveta. Če novi lastnik ni East Capital in če bi se z njim povezal, bi imeli na prihodnji skupščini več kot polovico glasov, skupaj z investitorji, ki imajo svoje delnice shranjene na fiduciarnih računih tujih bank, pa med 60 in 70 odstotkov.