Predsednica senata Katarina Turk Lukan je danes pojasnila, da je sporazum pregledala, ugotovila je tudi, da so nakazila, ki so bila kot pogoj za sporazum, izvršena. Sporazuma, ki ga je Južna sprejel, ni več moč preklicati, na sklep tudi ni pritožbe. Vsebine dogovora tudi danes niso predstavili, tako bo znan ob izreku sodbe, torej 1. julija.

Južna je moral kot pogoj za sporazum nakazati določeno vsoto denarja v humanitarne namene, kolikšna je ta vsota, še ni znano. Poleg tega zneska gre pri sporazumu še za dva zneska, in sicer za vrnitev protipravno premoženjskega in stransko denarno kazen.

Kolikšen je protipravno premoženjski znesek ni znano, CGP pa sicer od Južne z zahtevkom terja 4,5 milijona evrov. Po neuradnih informacijah naj sporazum ne bi prinašal nižje vsote.

Južna se je s tožilstvom dogovoril tudi glede kazenske sankcije - po neuradnih informacijah ta naj ne bi bila pogojna.

S tožilstvom sta dogovor o priznanju krivde sklenila tudi predsednik uprave CGP Marjan Pezdirc in nekdanji član uprave družbe Martin Štubljar.

Tudi njuna sporazuma je predsednica senata pregledala, a vsebina, tako kot pri Južni, še ni znana in bo znana skupaj z izrekom sodbe. Tudi Pezdircu in Štubljarju bo sodnica sodbo izrekla 1. julija.

Krivde v tej zadevi pa ni priznal nekdanji član uprave CGP Rajko Siročič. Sojenje se bo zanj nadaljevalo 1. oktobra, ko se bo začela glavna obravnava.

CGP naj bi za svetovalne študije pri reorganizaciji družbe podjetju, registriranem v Liechtensteinu, izdal fiktiven račun. Študije pa naj ne bi napisalo tamkajšnji strokovnjaki, temveč so bile prepisane s spleta, s poslom pa so menda želeli le prikriti nakazila v Liechtenstein. Denar od domnevno fiktivnega posla so menda porabili za nakupe delnic.

Liechtensteinsko podjetje Confinvest, katerega uradni lastnik je liechtensteinski državljan Erich Sprenger, resnični lastnik pa menda Južna, je tako v začetku leta 2006 kupilo za več milijonov evrov delnic Telekoma. Leta 2007 pa je malo manj kot milijon evrov nanesla prodaja delnic IGM Strešnika podjetju Admark Trust, katerega resnični lastnik je menda prav tako Južna, so ob preiskavah poročali mediji.