Sedanji in nekdanji menedžerji Skupine ACH z bivšim generalnim direktorjem Hermanom Rigelnikom na čelu so se očitno odločili, da bodo najprej reševali finančne težave svoje zasebne družbe Protej, prek katere so izvedli enega najodmevnejših menedžerskih prevzemov v državi. Šele nato bo prišla na vrsto finančna sanacija Skupine ACH, ki bankam dolguje okoli 170 milijonov evrov.

Direktor Proteja Branko Šibakovski je namreč na včerajšnji skupščini odločil, da bo moral ACH svojim delničarjem izplačati rekordnih 21,7 milijona evrov, potem ko so si jih v zadnjih treh letih že izplačali za več kot 20 milijonov evrov. Glavnino oziroma skoraj 21 milijonov evrov dividend bo prejel Protej, ki ima v lasti dobrih 96 odstotkov vseh delnic ACH z glasovalno pravico. Rok za izplačilo dividend se izteče že danes, sredstva pa bo holdingu pomagala priskrbeti kar Adria Mobil. ACH si je namreč včeraj iz Adrie Mobil izplačal kar za 27 milijonov evrov dividend, kar predstavlja skoraj polovico kapitala novomeške družbe in je primerljivo čistemu dobičku, ki ga je Adria Mobil ustvarila med letoma 2009 in 2012.

Kako bo izplačilo dividend vplivalo na finančni položaj najpomembnejše hčerinske družbe ACH, ni znano. Odločitev delničarjev ACH o izplačilu visokih dividend pa utegne ogroziti tudi pogajanja z bankami upnicami. Te so namreč že pred časom zahtevale, naj v ACH do potrditve načrta finančnega prestrukturiranja in dogovora o reprogramu posojil zadržijo izplačilo dividend. Več bankirjev nam je včeraj v neformalnih pogovorih zatrdilo, da izplačilo dividend z njimi ni bilo usklajeno, kako bo to vplivalo na pogajanja, pa za zdaj še ni znano. Po predlogu uprave in nadzornega sveta ACH bi morali delničarji včeraj na skupščini sprejeti sklep, po katerem bi izplačilo dividend prestavili v čas, ko bi ponovno razpolagali z bilančnim dobičkom, vendar ta predlog ni bil usklajen z večinskim lastnikom.

»Po moji oceni ima ACH dovolj premoženja, da se dividende lahko izplačajo,« je bil kratek Šibakovski. Z dividendami ACH bi Protej lahko odplačal praktično vsa posojila, s katerimi je financiral menedžerski prevzem. »Uprava bo spoštovala sklepe skupščine, vendar bo delovala v skladu z zakonom o gospodarskih družbah, ki prepoveduje izplačilo dividend, če družba ne razpolaga z bilančnim dobičkom,« je povedala generalna direktorica ACH Sonja Gole, ki pa na vprašanje, ali podpira tako visoko izplačilo dividend, ni želela odgovoriti. Samo zaradi oslabitve 40-odstotnega deleža Factor banke, ki jo je bila prisiljena reševati država, je ACH ustvaril 22 milijonov evrov izgube, zaradi izgubljenega sodnega spora, v katerem je višje sodišče odločilo v prid družbe Coming v stečaju, pa še dodatnih 8,6 milijona evrov.

V ACH pa so pred kratkim že zapustili poslovno zgradbo na Baragovi ulici v Ljubljani, ki trenutno sameva in čaka novega lastnika oziroma najemnika. Edini, ki so se včeraj mudili na nekdanjem sedežu ACH, so bili družbeniki Proteja. Tik pred skupščino delničarjev ACH so se namreč sestali tudi družbeniki Proteja. O čem so odločali, uradno ni znano, razprava pa je bila vse prej kot mirna, saj so imeli nekateri družbeniki za Šibakovskega pripravljenih več vprašanj, povezanih s poslovanjem in finančnim položajem družbe.