Italijanska levosredinska koalicija Piera Luigija Bersanija je dobila tesno večino v poslanski zbornici. Tudi v senatu je Bersanijeva koalicija dobila večino glasov, ni pa ji uspelo zasesti večine sedežev, kažejo rezultati, ki jih je davi objavilo italijansko notranje ministrstvo.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je doslej izgubil 2,63 odstotka. Na borzi v Franfurtu je vodilni indeks DAX 1,93 odstotka pod izhodiščem, indeks CAC 40 na pariški borzi je 2,38 odstotka nižje, indeks FTSE 100 na borzi v Londonu pa je za zdaj padel za 1,36 odstotka.

Krepko so se znižali tudi tečaji delnic na borzi v Milanu. Že kmalu po odprtju trga se je indeks FTSE Mib znižal za poldrugi odstotek, trenutno pa je že več kot štiri odstotke pod izhodiščem.

Potem ko volitve v Italiji niso dale jasnega zmagovalca, je padel tudi tečaj evra. Sredi azijskega trgovanja je bil evro vreden 120,14 jena oziroma 1,3054 dolarja, medtem ko je bila skupna evropska valuta v ponedeljek vredna 120,12 jena oziroma 1,3065 dolarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Azijske borze so dan končale večinoma v rdečem. Indeks Nikkei na borzi v Tokiu je izgubil 2,26 odstotka, borza v Sydneyu je dan končala z 1,03-odstotnim padcem, borza v Seulu pa je končala 0,47 odstotka pod izhodiščem. Tečaji delnic v Šanghaju so se medtem v povprečju zvišali za 0,31 odstotka, v Hongkongu pa so se znižali za 0,77 odstotka.