Banki Celje do izteka roka pričakovano ni uspelo najti zasebnega vlagatelja, ki bi kapital banke okrepil s 160 milijoni evrov. Banko bo zato reševala država. Kot smo v Dnevniku že napovedali, pa se lastnikom podrejenih obveznic Banke Celje po neuradnih informacijah obeta boljša usoda kot obvezničarjem ostalih bank, že deležnih državne pomoči.

Tokratna državna intervencija v Banko Celje po naših informacijah ne bo povsem enaka, kot je bila državna pomoč NLB, Novi KBM in Abanki Vipi. Lastniki podrejenih obveznic Banke Celje v skladu s trenutnimi načrti namreč naj ne bi bili v celoti izbrisani. Predlog državne pomoči za Banko Celje naj bi tako vključeval tudi predlog konverzije podrejenih obveznic v delnice banke. Koliko od 88 milijonov evrov skupne vrednosti podrejenih obveznic bo obvezničarjem dejansko ostalo, bodo pokazali izračuni glede kapitalske luknje banke. Po neuradnih informacijah bi lahko, tako kot transferne cene terjatev, prenesenih na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), tudi vrednost, po kateri bodo podrejene obveznice pretvorjene v delnice Banke Celje, določila evropska komisija.

Spomnimo, da je uprava Banke Celje v poročilu za leto 2013 ocenila, da bo lastnikom podrejenih obveznic namesto 88 milijonov evrov pogodbenih obveznosti vrnila le okoli pet odstotkov oziroma nekaj več kot štiri milijone evrov. S tem si je pomembno popravila lanskoletne rezultate in se ognila negativnemu kapitalu. Kakšno je dejansko finančno stanje banke, bo sicer razkrila šele objava finančnih rezultatov, predvidoma prihodnji teden. Pri tem velja omeniti, da prevrednotenje obveznosti do imetnikov podrejenih obveznic, za katero se je odločila uprava banke, na položaj obvezničarjev v postopku državne dokapitalizacije banke nima vpliva. Pomembna razlika med obema postopkoma je tudi v tem, da je uprava banke dala prednost delničarjem, ki so svoje premoženje ohranili, medtem ko je v postopku državne pomoči banki položaj delničarjev in obvezničarjev ravno obraten. Najprej bodo svoje premoženje (pričakovano) izgubili lastniki banke, šele nato (deloma) tudi lastniki podrejenih obveznic.

V Banki Celje pojasnjujejo, da gradiva, potrebna v postopku državne pomoči, že pripravljajo. Dokončno verzijo programa prestrukturiranja, ki bo skupaj s prošnjo za odobritev državne pomoči romal v Bruselj, bi lahko banka po naših informacijah regulatorju bančnega trga posredovala že do konca tega tedna. O načrtu dokapitalizacije Banke Celje, ki bo najprej predložen medresorski komisiji za odločanje o uporabi ukrepov za krepitev stabilnost bank in nato vladi, pa bi lahko Svet Banke Slovenije najverjetneje odločal že prihodnji teden.

Rok za kapitalsko okrepitev Banke Celje ostaja medtem enak, to je 30. junij. V Banki Celje ocenjujejo, da traja postopek presoje pri evropski komisiji okoli 60 dni. Pri tem ni povsem gotovo, da bo Slovenija tudi za Banko Celje dobila najprej začasno odobritev evropske komisije in šele kasneje tudi dokončno, ki jo na primer še vedno čaka za Abanko. V Bruslju naj bi bili nad izdajanjem začasnih soglasij k državnim pomočem v zadnjem času namreč manj naklonjeni.

V Banki Celje zagotavljajo, da postopek državne pomoči ne vpliva na tekoče poslovanje banke, ki svojim komitentom še naprej zagotavlja nemoten bančni servis. »Potencialni zainteresirani investitorji imajo še vedno možnost, da do izdaje odločbe evropske komisije z vplačilom povečajo osnovni kapital banke,« so dodali v banki, katere uprava bo skupaj z obstoječimi lastniki še naprej aktivno sodelovala pri iskanju strateškega investitorja za banko. Kot smo že poročali, želijo svojo naložbo v Banki Celje pred izbrisom rešiti predvsem novi lastniki družbe za upravljanje NFD. NFD 1 je namreč nekaj manj kot desetodstotni lastnik Banke Celje, v lasti pa ima tudi slabih 13 odstotkov obveznic banke zadnje izdaje. NFD DZU je, spomnimo, novembra lani skupaj s turško skupino Neta Yatirim kupila družba tveganega kapitala Elements Capital Partners, za katero stojijo ameriški pokojninski skladi in investicijske banke. »Kot novi lastnik družbe za upravljanje NFD delamo vse, da bi rešili naložbo investicijskega sklada NFD 1 v delnice in podrejene obveznice Banke Celje. Podrobnosti trenutno ne moremo komentirati, saj gre za odnos med ministrstvom za finance in investicijsko banko, ki se zanima za investicijo v Banko Celje,« je za Dnevnik pred dnevi pojasnil Ugur Yildirim iz družbe tveganega kapitala Elements Capital Partners.