Družba Goodyear Dunlop Sava Tires, ki v Kranju izdeluje pnevmatike višjega cenovnega razreda, je po Simobilu, Revozu in IBM Slovenija v zadnjem času še ena v nizu družb v tuji lasti, ki so jih oziroma jih bodo zapustili dolgoletni prvi možje.

Namesto Thierryja Villarda, ki bo svojo kariero znotraj skupine nadaljeval v Avstraliji, je vodenje družbe z okoli 1400 zaposlenimi prevzel Jacek Pryczek. Čeprav jo Villard zapušča z občutno nižjimi prihodki kot v letu 2010, ko je nastopil svojo funkcijo, se je Goodyear Dunlop Sava Tires pod njegovim vodstvom izstrelil v sam vrh po donosnosti slovenskih družb v tuji lasti. Lastniku iz ZDA (obvladuje jo prek podjetja na Nizozemskem) je namreč v zadnjem letu dni izplačal rekordnih 60 milijonov evrov. V dividendah mu je nakazal devet milijonov evrov, kar predstavlja ves njegov bilančni dobiček. Preostalih 50 milijonov evrov so si Američani izplačali tako, da so za toliko znižali osnovni kapital. Goodyear Dunlop Sava Tires je tako v treh letih in pol, kar ga je vodil Villard, lastniku prinesel kar 150 milijonov evrov. »Odločitev o zmanjšanju osnovnega kapitala je bila sprejeta z namenom optimizacije strukture bilance stanja naše družbe in nikakor ne bo vplivala na naše poslovanje, odnose z zaposlenimi in dobavitelji ali na dolgoročno prisotnost v Sloveniji,« so še povedali.

Do zdaj je Goodyear Dunlop Sava Tires največ dividend izplačal v letu 2012, visokih 50 milijonov evrov. Pri tem je vendarle šlo za prenašanje zalog v vrednosti 40 milijonov evrov na druge družbe iz skupine. Kranjska družba je namreč z letom 2011 končala reorganizacijo poslovanja, po kateri ni več lastnica surovin in proizvedenih pnevmatik, ampak po novem služi z donosom od predelave surovin v končne izdelke. Tako je dejansko vrnila sredstva, ki jih je pred tem prejela z odprodajo vseh svojih zalog. Konec leta 2012 ji je sicer na računih ostalo dobrih 17 milijonov evrov.

Ali je družba novo rekordno izplačilo financirala iz tekočega poslovanja ali pa je morala pri bankah ali povezanih družbah najeti posojilo, bo znano šele sredi letošnjega leta, ko bo javno objavila letno poročilo za leto 2013. V letu pred tem je iz poslovanja ustvarila nekaj več kot 21 milijonov evrov presežka denarnih sredstev, v letu 2011 pa zaradi prej omenjene prodaje zalog kar 52 milijonov evrov.

Čeprav je družba v zadnjih letih lastniku izplačala sredstva, ki nekajkrat presegajo v tem obdobju ustvarjeni čisti dobiček, že vrsto let ostaja med največjimi vlagatelji in zaposlovalci v državi. V lanskem letu je v opremo, stroje in procese vložila 11 milijonov evrov, v letu 2012 15,5 milijona evrov in v letu 2011 dobrih deset milijonov evrov.

Kako trenutno posluje ena največjih slovenskih družb in ali ji je uspelo prihodke ob upadajočem evropskem trgu pnevmatik vsaj zadržati pri predlanskih 210 milijonih evrov, še ni znano. »Kljub zahtevnemu gospodarskemu okolju smo naše letne cilje dosegli oziroma celo presegli, tako da smo z rezultati zadovoljni,« so bili s pojasnili skopi v družbi. Dober kazalnik njihovega poslovanja je prodaja nadomestnih pnevmatik v Evropi. Ta je bila v obdobju prvih devetih mesecev lani na približno enaki ravni kot leta 2011.