Kupec naj bi bil sicer znani italijanski proizvajalec mlečnih izdelkov, vendar je ob tem zanikal, da bi bil to Parmalat ali kakšna druga večja družba.

Tudi višina kupnine tako kot ime kupca ostajata še skrivnost. Znano pa je že, da bo novi lastnik v vipavski mlekarni proizvajal le sire, med drugim priznani Nanoški sir in mozzarelo. Po besedah Bajca naj bi obdržali le del sedaj zaposlenih delavcev, trenutno je v mlekarni še 22 zaposlenih, ki so prerazporejeni na druga delovna mesta v Agroindu. O številu prenesenih delavcev na novega lastnika se bodo namreč še dogovarjali.

»Novi lastnik se bo osredotočal na proizvodnjo sirov, tako da bomo izgubili sveže mleko iz Vipavske doline. Kot mi je poznano, se bo osredotočal le na sire in izdelke iz sirov, zagotavlja pa nam, da bo obdržal Nanoški sir,« je dejal Boris Bajc.

Mleko za predelavo bo še naprej prihajalo iz Vipavske doline, Idrijsko-Cerkljanskega in Gorenjske. Že sedaj vozijo to mleko v Italijo, precej ga gre k istemu mlekarju, kot je novi lastnik mlekarne. Bajc ocenjuje, da le v Vipavski dolini dnevno pridelajo okrog 30.000 litrov mleka, širše pa na Primorskem pa proizvedejo trikrat do štirikrat toliko mleka.

»Proizvajalce mleka bo prepričala resnost pri plačilu in dobra cena za kvalitetno mleko,« je zagotovil direktor Kmetijske zadruge Vipava. Cena naj bi se po njegovih ocenah gibala okrog 34 centov za liter, kar bo preprečilo nadaljnjo prodajo slovenskega mleka v Italijo.