Soglasje k sklenjenima dogovoroma morajo skladno s podpisanim dogovorom o refinanciranju družbe Istrabenz z 28. februarja letos do 29. avgusta podati tudi banke upnice družbe Istrabenz, so zapisali v sporočilu, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze.

Več informacij o dogovorih in njihovih učinkih bo Istrabenz objavila po prejemu omenjenih soglasij, so še zapisali.

Časnik Dnevnik danes piše, da je Istrabenzovi turistični diviziji uspelo reprogramirati okoli 70 milijonov evrov posojil. Dogovor po neuradnih informacijah časnika poleg podaljšanja ročnosti posojil predvideva tudi krepko znižanje obrestne mere.

Hkrati naj bi po več mesecih pogajanj na odpis petih milijonov evrov posojil pristala banka Hypo, ki je izdatno financirala obnovo hotela Palace. Zaradi te naložbe se po navedbah časnika turistični del Istrabenza ubada z visokimi dolgovi, ki jih ne more poravnavati s tekočim poslovanjem.

Bankirji naj bi sprva zahtevali, da Hypo odpiše 10 milijonov evrov glavnice posojil, v zameno pa bi bil nato upravičen do dela izkupička pri morebitni prodaji hotela Kempinski Palace.

Znižanje obrestne mere, reprogramiranje in odpis dela dola pa za dolgoročno sanacijo turistične divizije ne bo dovolj, še piše Dnevnik in dodaja, da bo znižanje finančnega bremena v veliki meri odvisno od prodaje opatijskega Grand hotela Adriatic, za katerega so imeli pred dvema letoma več ponudb, vendar nihče od vlagateljev ni nakazal dogovorjenih 25 milijonov evrov kupnine.

Poleg tega bi morali prodati tudi družbo Istrabenz hoteli Portorož, ki je lastnica hotela Kempinski Palace in je imela konec lanskega leta ob 3,5 milijona evrov kapitala 39 milijonov evrov finančnih obveznosti.