Slabitve naložb v odvisne družbe so znašale 51,33 milijona evrov, slabitve naložb v pridružene družbe 3,93 milijona evrov in slabitve drugih naložb 7,12 milijona evrov, kaže letno poročilo za 2012, ki je bilo danes objavljeno na spletni strani Ljubljanske borze.

Navedene slabitve so tudi najbolj vplivale na znižanje kapitala družbe, ki je konec lanskega leta postal negativen in je znašal 73,17 milijona evrov.

Istrabenz je medtem ustvaril 531.300 evrov prihodkov od prodaje, predvsem iz naslova prejetih najemnin, kar je, zaradi odprodaje dela naložbenih nepremičnin, devet odstotkov manj kot leta 2011.

Je pa Istrabenz zmanjšal izgubo iz poslovanja, in sicer z dveh milijonov evrov na 1,95 milijona evrov. K boljšemu rezultatu so pripomogli predvsem nižji stroški.

Istrabenz je bančnim upnikom lani predčasno poplačal 33,5 milijona evrov posojil in pripadajočih obresti v višini 5,43 milijona evrov. Finančni dolg družbe iz naslova glavnic do bank upnic je konec leta 2012 znašal 186,26 milijona evrov.

Družba je februarja letos iz naslova prejete kupnine od prodaje poslovnega deleža v družbi Instalacija bančnim upnikom predčasno poplačala 27,44 milijona evrov posojil.

Istrabenz in banke upnice so februarja letos podpisale aneks k dodatni pogodbi s 17. decembra 2009 o reprogramu obveznosti družbe, ki predvideva spremenjen način poplačila dolga v višini 158,86 milijona evrov, in sicer v dveh tranšah.

Tranša A v znesku 92,86 milijona evrov predvideva plačilo v več obrokih, ki zapadejo v plačilo od 31. decembra 2015 do 31. decembra 2017. Tranša B zajema preostanek dolga, ki zapade v plačilo do 31. decembra 2022. S podpisom aneksa in novih rokov odplačil posojil v skladu s pravili poslovno-finančne stroke družba, kljub negativnemu kapitalu, ni insolventna.

To pomeni, da bo imela v prihodnjih letih ob zapadlosti obveznosti iz naslova refinanciranja zadosten obseg dolgoročnih virov financiranja glede na vrsto in obseg poslov, ki jih opravlja, in tveganj, ki jim je izpostavljena.

Istrabenz je na ravni skupine, ki jo sestavlja 20 družb, prihodke od prodaje povečal za odstotek na 145,92 milijona evrov. Na rast prihodkov je pozitivno vplivala predvsem rast prihodkov v plinski dejavnosti in ohranitev prihodkov v dejavnosti Turizem na lanskoletni ravni.

Čista izguba na ravni skupine je lani znašala 43,28 milijona evrov (leto prej dobiček v višini 23,21 milijona evrov), predvsem zaradi izvedenih slabitev zgradb, pravic industrijske lastnine in dobrega imena v skupini Istrabenz Turizem ter slabitev pridruženih družb in drugih finančnih naložb v družbi Istrabenz.

Kapital skupine Istrabenz je bil konec lanskega leta negativen v višini 24,03 milijona evrov in je posledica čiste izgube, ki izhaja predvsem iz slabitev finančnih naložb, zgradb, pravic industrijske lastnine in dobrega imena. V skupini Istrabenz ima negativni kapital le družba Istrabenz.

Nadzorni svet letnega poročila še ni sprejel in ga bo obravnaval na naslednji seji, ki bo predvidoma maja.