Irak bo na podlagi načrta s ciljem zvišati življenjske standarde in zaposlenost v energetski sektor v prihodnjih dveh desetletjih vložil 620 milijard dolarjev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

»Strateški cilji načrta so zadostiti lokalnim potrebam po energiji, maksimirati državne prihodke, spodbujati gospodarsko raznolikost, izboljšati življenjski standard in ustvarjati delovna mesta,« je dejal nekdanji iraški minister za nafto in vodja svetovalnega odbora premiera Nurija al Malikija Tamir Gadban.

Na splošno želi Irak okrepiti proizvodnjo nafte do leta 2014 na 4,5 milijona sodov dnevno, do leta 2020 pa to količino podvojiti. Domačim potrebam naj bi bilo zadoščeno leta 2022.

Država naj bi s pomočjo energetskega sektorja do leta 2030 iztržila okoli šest milijard dolarjev. Okoli 85 odstotkov tega zneska naj bi prinesel izvoz nafte.

Upajo tudi na okrepitev raznolikosti gospodarstva - ki sedaj popolnoma sloni na nafti -, posledično pa na 10 milijonov novih delovnih mest.

Avtorji načrta trdijo, da bodo neenergetski sektorji do leta 2020 rasli hitreje kot energetski. S sredstvi z naslova proizvodnje nafte naj bi namreč financirali preobrazbo gospodarstva in obnovo propadajoče infrastrukture.

Trenutno ta bližnjevzhodna država še vedno beleži visoko stopnjo brezposelnosti, Iračani pa se pogosto pritožujejo zaradi stagnirajočega življenjskega standarda. Posebno razdražljivi so poleti, ko trpijo hudo vročino, a imajo električno energijo, nad katero bdi vlada, na voljo le nekaj ur na dan.

Iraško gospodarstvo so sicer negativno zaznamovala desetletja konfliktov in mednarodnih sankcij.