Zavarovalnico Maribor (ZM) in njene »hišne« zavarovalno-zastopniške družbe bodo v kratkem spet obiskali inšpektorji Agencije za zavarovalni nadzor (AZN).

Preverjali bodo, ali v tretji največji zavarovalnici na slovenskem trgu nadaljujejo sporno prakso sklepanja novih zavarovanj. Če bodo v AZN potrdili sume, da v ZM zavarovalce še naprej novačijo prek zastopnikov brez licenc in kršijo zakon, lahko njene zavarovalno-zastopniške družbe ostanejo celo brez dovoljenja za opravljanje poslov.

Tovrstne kršitve naj bi bile po besedah naših virov pogosta praksa v Sloveniji, verjetno zaradi hude konkurence, ki vlada na področju življenjskih zavarovanj. Zavarovalnice so namreč drugo leto zapored doživele visok upad obračunanih premij. Lani so zbrale še za sedem odstotkov ali 40 milijonov evrov manj premij kot v letu pred tem.

Že leta 2011 v ZM odkrili nedovoljeno prakso

V AZN so že leta 2011 izvedli pregled poslovanja na ZM in nekaterih njenih zavarovalno-zastopniških družbah, ki ga je vodil vodja sektorja za zunanji nadzor in za področje inšpekcijskih pregledov mag. Borut Radinja. Po naših informacijah, ki so jih potrdili tudi na AZN, so naleteli na hude nepravilnosti.

Tako naj bi ugotovili, da so ZM in njeni posredniki velik del novih zavarovalnih pogodb pridobili tako, da so zastopniki brez licenc kar sami obiskovali zavarovalce in z njimi brez prisotnosti mentorja sklepali zavarovanja. To ni dovoljeno, saj lahko posle samostojno opravljajo zgolj osebe z dovoljenjem AZN. Če ga nimajo, pa ne smejo podpisovati kakršnih koli zavarovalnih dokumentov. Tudi v agenciji so nam potrdili, da so v ZM na tem področju ugotovili kršitve in da so jim zaradi tega izdali odredbe o odpravi kršitev.

Pri katerih posrednikih natančno so ugotovili kršitve, v AZN ne razkrivajo. ZM ima sicer v (so)lasti več podjetij, ki tudi v njenem imenu tržijo zavarovanja. ZM Vivus, ki ustvari slab milijon evrov prihodkov na leto, je v celoti njen. Poleg tega ima 10-odstotne lastniške deleže v podjetjih ZM Providus (610.000 evrov), Zavarovalno zastopanje I.Q. (650.000 evrov), ZM Amfora (323.000 evrov) in Aviza (172.000 evrov). Sodelujejo tudi z Agencijo Mori v lasti Smiljana Morija.

Anonimna prijava: nepravilnosti se nadaljujejo

Kljub ukrepom AZN naj se razmere na trgu ne bi kaj dosti spremenile. Nezakonito prakso pri sklepanju zavarovanj naj bi namreč nadaljevali tako v zavarovalno-zastopniških družbah, ki jih je že leta 2011 doletel inšpekcijski pregled, kot v tistih, kjer inšpekcije še ni bilo. Na to v dopisu, med drugim poslanem AZN, opozarja anonimni prijavitelj, ki je podrobno seznanjen s celotnim dogajanjem.

Medtem ko naj bi v ZM problematiko pri lastnih zastopnikih razmeroma dobro uredili in naj praktično ne bi bilo več sklepanja pogodb s strani zastopnikov brez licenc, naj bi v zavarovalno-zastopniških družbah enostavno presedlali na »bolj inovativne metode dela«. Tako naj med drugim ne bi več sklepali samostojnih polic, temveč naj bi nove zavarovalce priključili h kolektivnim policam. Na ta način naj bi dosegli, da je v informacijskem sistemu shranjen samo en zastopnik, ki je sklenil krovno zavarovanje in ima licenco. Dejansko naj bi zavarovalce poiskali zastopniki brez licenc.

Zaradi težav pri razčiščevanju domnevnih nepravilnosti pri sklepanju zavarovanj naj bi morali iz ZM nedavno oditi vodji dveh pomembnih služb. »Žal posameznih zaposlitev v ZM ne moremo komentirati,« so bili skopi s pojasnili.

Na ZM zanikajo kakršne koli nepravilnosti

Medtem ko v AZN priznavajo, da so leta 2011 pri pregledu poslovanja ZM na tem področju ugotovili nepravilnosti in kršitve členov zakona, ki se nanašajo na delo zastopnikov, jih v mariborski zavarovalnici začuda zanikajo.

»To ne drži. Za ZM sklepajo zavarovanja zastopniki, ki izpolnjujejo zakonske zahteve za opravljanje teh del, torej imajo dovoljenje AZN za opravljanje poslov zavarovalnega zastopanja ali pa so v fazi pridobivanja tega dovoljenja in jim je zato dodeljen mentor, pod nadzorom katerega delajo,« so poudarili. »Nedovoljene prakse ni bilo, smo pa v ZM, ne glede na to, sistemsko poostrili nadzor nad delom zavarovalnih zastopniških družb, s katerimi sodelujemo. Dodali smo tudi obvezen vpis vseh izpolnitvenih pomočnikov v register in povečali odgovornost omenjenih družb za izvajanje teh določil zakona. Pravilnost teh ukrepov je potrdila in odobrila tudi AZN,« so dodali v ZM.

Kakor koli, AZN bo preverila navedbe iz prej omenjene prijave. Tudi sicer redno opravljajo nadzor »v okviru rednega in izrednega poročanja ter v okviru pregledov poslovanja«.