Umazana tla. Neočiščene naprave, na njih zasušeni ostanki čokoladne mase. Zaposleni delajo brez rokavic, zaščitnih oblek, v obutvi, ki jo uporabljajo zunaj prostorov. Malicajo na praznih kotičkih miz, kjer pakirajo čokoladne izdelke. Poleg stroja za topljenje čokolade je vhod v stranišče. Po prostorih se dnevno gibljejo psi, ki se od časa do časa onečedijo po kartonskih škatlah.

Ne gre za tovarno čokolade v eni od držav tretjega sveta, temveč za proizvodne in skladiščne prostore ljubljanskega podjetja Benedict. Ta pod znano blagovno znamko Cukrček prodaja čokoladne izdelke višjega cenovnega razreda. Lastno poslovalnico imajo med drugim na Mestnem trgu pod ljubljanskim gradom, delajo pa tudi za izbrane naročnike, denimo za Mercator. V uredništvu Dnevnika smo pridobili prijavo o izredno slabih razmerah v proizvodnji, ki je bila skupaj z obsežnim slikovnim gradivom poslana pristojnim inšpekcijam. Vse prej kot higienične razmere v Cukrčku nam je potrdilo tudi več nekdanjih zaposlenih. Vendarle so jih inšpektorji pred tedni »zalotili pri delu«. Še preden so dobili prijavo o domnevnih nepravilnostih, so zaradi težav pri nadzoru nad alergeni opravili izredni pregled njihovega obrata na Fužinah in ugotovili podobne nepravilnosti kot v prej omenjeni prijavi. »Uveden je bil inšpekcijski postopek,« je povedal Matjaž Emeršič iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zaposleni brez rokavic in obutve, stroji neočiščeni

Za vse zaposlene v živilski dejavnosti, ki pri svojem delu prihajajo v stik z živili, veljajo osnovne higienske zahteve. Kot prvo si morajo redno umivati roke, med delom z živili uporabljati ustrezne rokavice in pokrivala, nositi zaščitna oblačila in čisto obutev. Velik vpliv na varnost živil ima tudi čiščenje v proizvodnji, tako vidnih kot nevidnih nečistoč. Organski ostanki hrane na napravah, tleh ali kje drugje namreč predstavljajo hrano za mikroorganizme. Da v Cukrčku verjetno kršijo predpise in ne izpolnjujejo minimalnih higienskih standardov, je razvidno tako iz prijave in fotografij, ki jih objavljamo na spletu, kot iz pričevanja nekdanjih zaposlenih v Benedictu. Nedavno jih je potrdila tudi inšpekcija. Seznam domnevnih nepravilnosti je dolg. Zaposleni so brez rokavic, čeprav morajo z rokami občasno seči v kotel s čokolado, v proizvodnjo vstopajo tudi vodstveni delavci, ki v nasprotju s proizvodnimi nimajo oblečenih halj. Oboji hodijo po prostorih z isto obutvijo, kot jo uporabljajo zunaj. Napravo za topljenje čokolade, tekoči trak za oblivanje suhega sadja s čokolado in hladilnik za strjevanje čokolade le redko očistijo. V skladiščnih in domnevno tudi proizvodnih prostorih se lahko prosto gibljejo psi, kar naj bi pogosto predstavljalo težave zaradi pasjih dlak.

Zaposleni naj bi po naših informacijah občasno odpirali embalaže, v katerih je bila polomljena, lisasta ali stopljena čokolada. To so nato stopili v kotlu s čokolado in jo znova uporabili. Obstajal naj bi tudi primer, ko so že zapakirane čokolade, namenjene za tuje trge, odprli in etiketo zamenjali s slovensko, kjer je bil »podaljšan« rok uporabnosti.

Inšpekcija: Neizpolnjevanje splošnih higienskih zahtev

Zakaj tega niso opazili in že prej sankcionirali inšpektorji? Bivši zaposleni trdijo, da so jih ti večkrat obiskali, tudi v nekajdnevnem razmiku, vendar so se prej napovedali. Pričakovano je sledilo intenzivno čiščenje prostorov. Ker je v njih v nasprotju s pravili stranišče za zaposlene, so na vrata enostavno nalepili list »stranišče ni v uporabi«.

Toda konec decembra jih je inšpekcija obiskala nepričakovano. Vzrok? Težave pri nadzoru nad alergeni. »V okviru tega postopka so bile ugotovljene tudi nepravilnosti, vezane na neizpolnjevanje splošnih higienskih zahtev – glede opreme, pripomočkov, delovne obleke zaposlenih, čistilnih pripomočkov in ravnanja z živili v proizvodnji živil,« so nam povedali v Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zaradi neobvladovanja alergenov kot dejavnikov tveganja v okviru proizvodnje izdelkov je inšpekcija izdala tudi upravno odločbo in Benedictu začasno prepovedala izvajanje dejavnosti.

Pozneje so opravili kontrolni pregled in preverili, ali je podjetje odpravilo nepravilnosti. »Sočasno so bile obravnavane tudi navedbe v prijavi. Zaradi ponovno ugotovljenih drugih nepravilnosti glede neizpolnjevanja splošnih higienskih zahtev in sledljivosti živil bo izdana ureditvena odločba in uveden dodatni prekrškovni postopek za neizvedbo ukrepov iz prve odločbe,« so povedali v državnem organu.

Direktor: Niso nam prepovedali izvajanja dejavnosti

Kljub jasnim pojasnilom inšpekcije ima direktor Benedicta Luka Fojkar povsem drugačno zgodbo. Nasprotno trdi, da jim nikoli niso prepovedali izvajanja dejavnosti. »Imeli smo samo prepoved prodaje izdelkov, ki bi potencialno lahko vsebovali arašide, ki so alergeni. Ker smo na teh izdelkih popravili deklariranje in napisali opozorilo, da lahko izdelek poleg koščičastega sadja vsebuje tudi sledi arašidov, smo lahko te izdelke normalno prodajali. To smo naredili še isti dan in naslednji dan je inšpektorica to preverila,« je povedal.

»Fotografije, ki smo si jih lahko ogledali ob inšpekcijskem pregledu, niso odraz dejanskega stanja in so prirejene. Inšpektorica se ob pregledu ni naslanjala na te fotografije. Če bi bilo dejansko stanje enako kot na fotografijah, potem bi imeli prepoved proizvodnje oziroma dejavnosti sploh ne bi mogli opravljati,« je dejal Fojkar. »Inšpekcija nam nikoli ni prepovedala proizvodnje in prodaje izdelkov zaradi higienskega stanja. Nas je pa opozorila in nam dala navodila, kako to popraviti,« je zagotovil.