Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Lagardova spomnila na aprilsko napoved IMF in Svetovne banke, da ekonomsko okrevanje držav poteka v treh različnih hitrosti. Za države v razvoju so takrat pričakovali 5,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), za razvite države, kot so ZDA in Avstralija, dvoodstotno rast, medtem ko so države v območju evra pričakovale stagnacijo.

»Na podlagi teh podatkov smo ocenjevali, da bo rast svetovnega gospodarstva 3,3-odstotna, a bojim se, da bo, če vzamemo v obzir dogajanje, ki ga spremljamo predvsem v državah v razvoju, ta številka malo nižja,« je na gospodarskem srečanju v Aix-en-Provenceu na jugu Francije dejala direktorica IMF.

V začetku julija je Svetovna banka znižala napoved za gospodarsko rast Kitajske z 8,4 odstotka na 7,7 odstotka. Hkrati je posvarila pred ostro upočasnitvijo rasti BDP, ki jo je izzval padec investicij.

Zaradi naštetega je Svetovna banka znižala napoved za globalno rast BDP na 2,2 odstotka, potem ko je januarja napovedovala 2,4-odstotno rast svetovnega gospodarstva.