IMF je opozoril, da je raven investicij na Madžarskem zdrsnila na najnižje v zadnjih desetih letih, gospodarstvo se je lani skrčilo za 1,7 odstotka, letos naj bi stagniralo, prihodnje leto pa beležilo 1,2-odstotno rast, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Šibko rast v minulih letih gre pripisati neugodnemu zunanjemu okolju, strukturnim dejavnikom, kot je nenehno razdolževanje podjetij, in političnim napakam vlade," je zapisal vodja misije IMF za Madžarsko Thanos Arvanitis.

In kakšno je njegovo priporočilo Budimpešti? "Madžarska potrebuje različno mešanico politik, če želi spodbuditi rast gospodarstva in povečati zaposlenost," je zapisal in izpostavil predvsem potrebo po bolj prijaznem investicijskem okolju.

Gospodarska rast bi prispevala tudi k znižanju javnega dolga, ki na Madžarskem trenutno znaša 80 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), zaradi česar je država po mnenju IMF izpostavljena tveganjem na finančnih trgih.

Sklad sicer pozdravlja prizadevanja vlade za znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP, a je kritičen do dejstva, da je "nedavna fiskalna konsolidacija prekomerno temeljila na kontroverznih davčnih ukrepih".

Ti so vplivali na bančništvo, telekomunikacije, elektrogospodarstvo in trgovino na drobno. "Fiskalna politika se mora osredotočiti na kakovost," so Orbanovo vlado opozorili v IMF.

Obregnili so se tudi ob nedavno odločitev madžarske centralne banke, ki je pod vodstvom novega guvernerja Gyorgyja Matolcsyja, tesnega zaveznika premiera Orbana, ključno obrestno mero znižala na pet odstotkov, kar je najnižja raven doslej.

To je bil že osmi zaporedni mesec znižanja obrestne mere, zato IMF madžarskemu regulatorju svetuje premor. "Politika zniževanja ključne obrestne mere ne more nadomestiti drugih politik za spodbujanje rasti," so zapisali in pozvali k neodvisnosti centralne banke, ki naj bi jo pod Orbanovo vladavino občutno okrnili.