Država je konec decembra lani v okviru sanacije bank dokapitalizirala NLB, NKBM in Abanko, delnice, ki so jih imele v omenjenih bankah fizične osebe, pa so bile s tem razveljavljene. Factor banka in Probanka pa sta v postopku likvidacije.

Zavezanci, ki bi za leto 2013 vložili napoved le iz razloga razveljavitve njihovih delnic na podlagi odločbe Banke Slovenije in lani niso opravili nobene druge obdavčljive odsvojitve kapitala po pojasnilih Davčne uprave RS (Durs) zaradi davčne ekonomičnosti in izogiba veliki obremenitvi davčnega organa s sprejemom in obdelavo davčnih napovedi ter izdajo odločb niso dolžni vložiti napovedi.

»V primeru, da zavezanci želijo uveljavljati izgubo pri odmeri dohodnine od dobička iz kapitala, ki je posledica razveljavitve njihovih delnic na podlagi odločbe Banke Slovenije, in s tem zmanjšati pozitivno davčno osnovo od dobička iz kapitala, doseženo pri odsvojitvi drugih vrst kapitala, v napoved vključijo tudi odsvojitev razveljavljenih delnic,« so poudarili.

Vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, morajo do 28. februarja davčni upravi oddati napoved za odmero kapitalskih dobičkov.

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka je 25-odstotna, pri čemer se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk.

Če je zavezanec v preteklem letu opravil več kot deset obdavčljivih odsvojitev tovrstnega kapitala, mora napoved vložiti v elektronski obliki preko sistema e-Davki. V primeru manjšega števila tovrstnih transakcij pa bodo na Dursu sprejeli tudi napovedi v papirnati obliki.