Usoda Trima in okoli 1000 delovnih mest v trebanjski skupini bo vse do zadnjega visela na nitki. Po tem, ko so minuli teden zavrnili ponudbo interesenta za nakup, irske družbe Kingspan, s čimer se je odprla pot, da banke prek pretvorbe dela posojil prevzamejo večinsko lastništvo, so nadzorniki Trima pod vodstvom Bogdana Topiča včeraj poskrbeli za nov zaplet.

Na včerajšnji izredni seji so namreč podprli poziv, po katerem se bo rok za najmanj 30-milijonsko dokapitalizacijo Trima z denarjem podaljšal do četrtka opolnoči. Zakaj so se za to odločili, kdo je predlagal podaljšanje roka in ali to pomeni, da jim je Kingspan poslal izboljšano ponudbo, Topič ni želel pojasniti. Po neuradnih informacijah pa prvotne ponudbe Kingspana sploh niso zavrnili nadzorniki, kot je zatrjeval Topič, temveč banke. Irci namreč sploh niso želeli lastniško vstopiti v Trimo prek dokapitalizacije, temveč bi za okoli 40 milijonov evrov zgolj odkupili premoženje družbe. S tem denarjem bi Trimo lahko odplačal okoli dve tretjini svojih posojil, nato pa bi kot izpraznjena družba po vsej verjetnosti končal v stečaju. Kot smo razkrili v Dnevniku, Kingspana, ki je tudi eden izmed največjih konkurentov Trima, zanima zlasti tehnologija in patenti trebanjske skupine, ne pa tudi njene proizvodne lokacije v Sloveniji, Srbiji in Združenih arabskih emiratih.

S podaljšanjem roka za dokapitalizacijo z denarjem pa so nadzorniki dejansko močno otežili sanacijo Trima, saj je bankam za sklenitev dogovora (rok se izteče v petek) dal le pol dneva. Vse dokler ne bo znano, ali bo kateri od potencialnih investitorjev Trimo dokapitaliziral z denarjem, namreč tudi banke ne nameravajo podpisati dogovora o dolgoročnem reprogramu posojil in pogodbe za dokapitalizacijo družbe s pretvorbo štirih milijonov evrov posojil v njen kapital. Zaradi tega se zdaj zastavlja vprašanje, ali bodo nadzorniki Trima prevzeli tudi odgovornost za stečaj Trima, če se njihovi manevri ne bodo izšli.

Bankirji so se po navedbah naših virov že dogovorili o pogojih za reprogram posojil in odobritev novih garancij, trenutno pa naj bi usklajevali še zadnje podrobnosti pogodbe o finančnem prestrukturiranju. Večina uprav bank upnic Trima že ima soglasje kreditnih odborov oziroma matičnih bank, vendar je vprašanje, ali jim bo v tako kratkem času dogovor uspelo tudi podpisati. Za to bodo imeli, kot že rečeno, le nekaj ur, kar si je očitno že od vsega začetka želel tudi Topič. Ta je namreč vseskozi na lastno pest in kljub nasprotovanju bank podaljševal rok za dokapitalizacijo z denarjem in s tem banke dejansko stisnil v kot. Tako ne preseneča, da banke že napovedujejo, da bodo – če jim bo lastništvo Trima sploh uspelo prevzeti – nemudoma zamenjale celotni nadzorni svet in upravo družbe, ki jo že vrsto let vodi Tatjana Fink. Več bank naj bi si na čelu Trima želelo videti nekdanjega predsednika uprave Adrie Airways Klemna Boštjančiča, ki pa vsekakor ni po godu Topiču. Boštjančič je namreč sredi letošnjega leta prav na zahtevo bank postal prokurist Trima, v začetku tega meseca pa so se nadzorniki Trima odločili, da prokurista ne potrebujejo več.