Kot izpostavlja IFR, je Sloveniji prodaja državnih obveznic uspela le 48 dramatičnih ur po tem, ko je bonitetna agencija Moody's sredi izdaje dolarske obveznice sporočila, da znižuje njeno kreditno oceno v območje visoke tveganosti (t.i. junk). Obenem IFR spominja, da je bilo povpraševanje za slovenske obveznice ogromno, saj je doseglo kar 16 milijard dolarjev.

Oblegana balkanska država

Slovenija je v komentarju med drugim označena kot »oblegana balkanska država«, ki se bori proti temu, da bi morala zaprositi za zunanjo finančno pomoč. Znižanje ocene s strani Moody's je ogrozilo neposredno prihodnost države prav v trenutku, ko se je njena vlada trudila na trgu zbrati prepotrebna finančna sredstva.

Največ investitorjev za slovenske obveznice iz Velike Britanije in ZDA

IFR izpostavlja tudi, da je Moody's oceno Slovenije znižal z Baa2 na Ba1 na kar štiri stopnje pod oceno A-, ki jo uživa pri agencijah S&P in Fitch. Ob znižanju ocene pa so v Moody's »ironično« navedli, da so se za ta korak odločili zaradi negotovih obetov glede dostopa do finančnih sredstev, ki povečujejo verjetnost, da bo Slovenija potrebovala zunanjo finančno pomoč.

Škandalozen čas znižanja ocene

Ocena Moody's je resda podobna oceni Slovenije na mednarodnih finančnih trgih, kjer se je prisiljena zadolževati s pribitki nad 5,50 odstotka, a tako vire blizu prodaje slovenske dolarske obveznice kot tudi vlagatelje je ogorčil predvsem čas znižanja ocene. IFR navaja besede enega od finančnikov, da je bilo to "škandalozno" in se ne bi smelo zgoditi.

Drago zadolževanje zaradi napak in praznih obljub

Pri Moody's naj bi bili dobro seznanjeni z urnikom prodaje slovenskih obveznic, kreditni odbor agencije naj bi se celo sestal že minuli petek, a so kljub temu čakali in nato svojo odločitev razkrili šele po tem, ko je postopek prodaje že stekel.

Prodaja za milijardo dolarjev petletnih ter za 2,5 milijarde dolarjev desetletnih obveznic bi morala Sloveniji zdaj po pisanju IFR omogočiti, da pomaga financirati dokapitalizacijo svojih bank ter delno poplača nekatere od obveznosti, ki bodo zapadle v letih 2014 in 2015.

Analitiki prodajo hvalijo, IFR svari pred pretirano evforijo

Kot spominjajo pri IFR, se pribitki na slovenske dolarske obveznice po dvodnevni prekinitvi prodaje, ki je sledila torkovemu znižanju bonitetne ocene, niso bistveno zvišali.

Medtem ko analitiki sicer hvalijo prodajo, pa IFR svari pred pretirano evforijo. »To je pozitivno na kratek rok, kupuje čas, a vlada ne sme počivati na lovorikah. Videti hočemo ambiciozen model reform in Slovenija mora spremeniti svoj celoten gospodarski model,« IFR navaja besede visokega uslužbenca uglednega analitika južnoafriške Standard Bank Tima Asha.