Kazalec zaupanja je tako porasel, potem ko je zadnji dve četrtletju poslabševal. "Po šestih mesecih stagnacije kaže, da se obeti za svetovno gospodarstvo izboljšujejo," so na Ifu zapisali v današnji objavi.

Kazalec razpoloženja v svetovnem gospodarstvu je v prvem četrtletju pri 94,1 točke, kar je po 11,7 točke več kot v prejšnjem četrtletju in kot v prvem četrtletju lani.

Ocena trenutnega stanja je boljša kot v zadnjem lanskem četrtletju in slabša kot pred letom dni - kazalec je z 80,4 točke 3,8 točke višje kot v prejšnjem četrtletju in 3,7 točke nižje kot v prvem četrtletju lani.

Najbolj so se izboljšala pričakovanja za naslednjih šest mesecev. Ta kazalec je v prvem četrtletju letos znašal 107 točk, kar je 19,3 točke več kot v prejšnjem četrtletju in 26,3 točke več kot v enakem obdobju lani.

Gospodarsko razpoloženje se je najbolj izboljšalo v Aziji, kjer je kazalec znova nad dolgoletnim povprečjem. Znatno sta se izboljšala tako ocena trenutnega stanja kot pričakovanje za naslednjega pol leta.

Stanje v Severni Ameriki se izboljšuje

V Severni Ameriki se je kazalec gospodarske klime izboljšal predvsem zaradi boljših ocen trenutnega stanja, pri čemer pa trenutni položaj ni zadovoljiv v vseh delih regije, navaja Ifo.

V zahodni Evropi so trenuten položaj ocenili kot neugoden, so se pa po drugi strani znatno izboljšala pričakovanja za naslednjih šest mesecev, s čimer se je skupni kazalec razpoloženja nekoliko izboljšal.

Ocene inflacije v svetu v povprečju znašajo 3,3 odstotka, potem ko je po ocenah svetovna inflacija lani znašala 3,6 odstotka. Strokovnjaki, vključeni v raziskavo, v povprečju pričakujejo, da bodo kratkoročne obrestne mere v naslednjih šestih mesecih v glavnem ostale nespremenjene, da pa se bodo dolgoročne obrestne mere rahlo zvišale. Pričakujejo tudi, da se bo vrednost dolarja v naslednjega pol leta nekoliko zvišala.