Končni korak so želeli storiti preko SID banke ali podjetniškega sklada in si zagotoviti poroštvo za najem kredita pri omenjeni banki. Vse skupaj bi se moralo zgoditi hitro, saj bi le tako lahko zagnali proizvodnjo do 1. decembra. Kupci, ki so jim zagotovili nadaljnje sodelovanje, namreč po besedah vodje zadruge Aleša Rozmana počasi zaključujejo svoje prodajne kataloge za prihodnje leto.

Pogovori na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so bili neuspešni, nato pa jih je udaril še odstop ministra Stanka Stepišnika, kar je vse skupaj še dodatno upočasnilo, je dejal Rozman, ki je razočaran tudi nad odnosom ministrstva, kjer se skrivajo za birokratskimi izgovori. Zaradi neuspešnih pogovorov je verjetno izgubljen tudi milijon evrov, ki jim ga je kot posojilo obljubila Mestna občina Maribor, saj se je rok za to iztekel 25. novembra.

Z gospodarskega ministrstva so poudarili, da je vsak soustanovitelj zadruge pravzaprav podjetnik, za katerega velja, da mora za delovanje podjetja vanj vložiti svoj osebni kapital in s tem prevzeti tudi osebno odgovornost za uspeh ali neuspeh podjetja.

"Država lahko novim podjetjem pomaga preko svojih že vzpostavljenih mehanizmov, pri tem pa jo omejujejo pravila dodeljevanja državnih pomoči. To pomeni, da mora novo podjetje zagotoviti prispevek lastnih sredstev, ali pa ustrezna zavarovanja v primeru poroštev oziroma kreditov," so pojasnili na ministrstvu in kot izjemo omenili pomoč "de minimis", ki dovoljuje tudi stoodstotno financiranje, vendar pa največ do višine 200.000 evrov.

Če ni lastnih sredstev, kamor spadajo tudi sredstva investitorjev oziroma ustreznih osebnih zavarovanj, pa država nima vzvodov, da bi lahko nudila ustrezno pomoč, še pravijo na gospodarskem ministrstvu, kjer so o tem seznanili tudi predstavnike zadruge Novi Armal.

Rozman pa pravi, da takšna pravila za nobeno delavsko zadrugo niso vredna nič, saj je od delavcev, ki so že tako ostali brez zaposlitve težko pričakujejo, da bodo zastavili še tisto, kar jim je ostalo. Tistih nekaj, ki projekt peljejo, bi verjetno lahko kaj zastavilo, od delavcev, ki ne morejo vedeti ali projekt stoodstotno pije vodo, pa tega ne morejo zahtevati.