Dogovor sta podpisala sindikata, ki zastopata kabinsko osebje in zaposlene na letališču. Sindikat pilotov o potrditvi sporazuma še razmišlja, so pa zagotovili, da vsaj zaenkrat novih stavk v vsakem primeru ne bo.

Zaposleni pri španskem letalskem prevozniku Iberii so več dni skupaj stavkali februarja in marca, lastnika, skupino International Airlines Group (IAG), pa je vsak dan stavke stal tri milijone evrov. »Čas je, da se zberemo, se obrnemo v prihodnost in opravičimo strankam za neprijetnosti, ki so jim bili izpostavljeni v zadnjih nekaj tednih,« je poudaril izvršni direktor Iberie Rafael Sanchez-Lozano.

V IAG so sicer predlog sporazuma, ki ga je predlagal mediator, profesor na madridski univerzi Gregorio Tudela, sprejeli že v nedeljo. Predlog predvideva krčenje števila delovnih mest za 3141 namesto za 3807 ter nekoliko bolj skromno zniževanje plač.

Iberia trenutno zaposluje okoli 20.000 ljudi. Februarja in marca je zaradi stavk odpovedala več kot 2500 poletov. Tretja petdnevna stavka je bila napovedana za obdobje od 18. do 22. marca.