Poslovnež Franc Gajšek je včeraj ostal brez svoje ključne nepremičninske družbe. To je družbe DRF Plus, na katero je v zadnjih dveh letih prenesel večino svojih nepremičnin. Po večletni pravni bitki s Hypo Leasingom je namreč okrožno sodišče v Ljubljani odločilo v prid največje domače lizinške družbe in začelo stečajni postopek nad DRF Plus.

Začetek stečajnega postopka, nad katerim bo bdel upravitelj Peter Tanko, bržkone pomeni usoden udarec za Gajška, ki je svoj imperij poskušal rešiti prav prek DRF Plus. Tej družbi je namreč pripojil več svojih podjetij, nato pa konec lanskega leta družbo poslal v poenostavljeno prisilno poravnavo. Največja upnica DRF Plus je s 25-milijonsko terjatvijo prav Hypo Leasing, ki pa o poenostavljeni prisilni poravnavi sploh ne bi mogla glasovati. Gajšek ji je namreč priznal ločitveno pravico na nepremičninah, postopek pa na njene terjatve ne bi vplival. Med večjimi upnicami do DRF Plus je z 1,6-milijonsko terjatvijo tudi Nova Ljubljanska banka, ki pa pri potrditvi prisilne poravnave prav tako ne bi smela glasovati, saj ima v celoti zavarovane terjatve. Tako je Gajšek poskrbel, da bi imela pri glasovanju o postopku poenostavljene prisilne poravnave ključno besedo prav preostala njegova podjetja, ki bi imela tudi brez drugih upnikov dovolj glasov za potrditev postopka.

Toda Gajšku je načrte prekrižal Hypo Leasing, upniki DRF Plus pa zaradi začetka stečaja o postopku poenostavljene prisilne poravnave sploh ne bodo odločali. Zahtevi za stečaj je sicer ugovarjala Metalka Trgovina, ki je zatrjevala, da Hypo Leasing ne izkazuje terjatev, nima pravnega interesa za vložitev zahteve za stečaj ter da DRF Plus sploh ni insolventen. A pri obrambi DRF Plus je Gajšek, ki ima po novem stalni naslov prijavljen v Dominikanski republiki, prišel v navzkrižje sam s seboj. V postopku poenostavljene prisilne poravnave DRF Plus je namreč navedel, da je družba insolventna, trajneje nelikvidna in dolgoročno plačilno nesposobna, hkrati pa je priznal tudi obveznost do Hypo Leasinga.

Veliko večino od skupno okoli 34 milijonov evrov premoženja DRF Plus predstavljajo poslovna stavba Laboda v Novem mestu, poslovna zgradba in blagovnica Metalke v središču Ljubljane ter številna zemljišča in nepremičnine v Zgornjih Gameljnah, Domžalah, Medvodah in na Ptuju. Z njihovo prodajo se bo v prvi vrsti poplačal prav Hypo Leasing. NLB se bo na drugi strani poplačala z zemljišči v Homcu in na Turjaku ter nepremičninami, ki sta jih pri banki zastavila Gajškova Metalka Trgovina in družba List. Na drugi strani lahko upniki z nezavarovanimi terjatvami, med katerimi je z milijonom evrov tudi država, v stečaju pričakujejo poplačilo le nekaj odstotkov svojih terjatev.

Čeprav je lastništvo Laboda Gajšek v preteklosti že prenesel pod okrilje svoje družbe Facig (v lasti istoimenske dunajske družbe), utegne izgubiti tudi to podjetje. Labod ima namreč do DRF Plus za kar 3,8 milijona evrov terjatev, kar predstavlja okoli 70 odstotkov celotnega kapitala novomeške družbe. Večje oslabitve bodo morala oblikovati tudi nekatera preostala Gajškova podjetja, ki so poslovno tesno prepletena s to nepremičninsko družbo. Zaradi stečaja DRF Plus se bo morala namreč od večjega dela svoje 1,8-milijonske terjatve posloviti tudi Metalka Trgovina. Tudi ta družba je od začetka leta v postopku poenostavljene prisilne poravnave, s svojim premoženjem pa prav tako jamči za dolgove DRF Plus. Stečaj DRF Plus bo negativno vplival tudi na družbo List, na katero je Gajšek prenesel premoženje Sore Medvode v likvidaciji. List bo namreč moral v celoti odpisati svoj 17-odstotni delež DRF Plus ter večji del 0,3-milijonske terjatve, pri čemer ima že dva meseca blokiran svoj edini transakcijski račun pri Sberbank.