Upravi Istrabenza in njegove turistične divizije je po neuradnih informacijah z bankami upnicami naposled uspelo skleniti končni dogovor o dolgoročnem reprogramiranju okoli 70 milijonov evrov posojil.

Podrobnosti za zdaj še niso znane, po neuradnih informacijah pa dogovor poleg podaljšanja ročnosti posojil predvideva tudi krepko znižanje obrestne mere. Hkrati naj bi po več mesecih pogajanj na odpis petih milijonov evrov posojil privolila tudi Hypo banka, ki je v preteklosti znatno financirala pregrešno drago obnovo hotela Palace (sedaj Kempinski Palace). Prav ta naložba je Skupino Istrabenz turizem tudi pahnila v visoke dolgove, ki jih s tekočim poslovanjem sedaj ne morejo poravnati. Kot smo razkrili v Dnevniku, naj bi sprva bankirji zahtevali, da Hypo odpiše kar deset milijonov evrov glavnice posojil, v zameno pa bi bi bil nato Hypo upravičen do dela morebitnega dobička pri prodaji hotela Kempinski Palace.

Toda zgolj znižanje obrestne mere, reprogramiranje posojil in odpis manjšega dela dolga za dolgoročno finančno in poslovno sanacijo Skupine Istrabenz turizem še zdaleč ne bo dovolj. Letos naj bi namreč celotna Istrabenzova turistična divizija ustvarila okoli pol milijona nočitev in 42 milijonov evrov prihodkov, medtem ko naj bi iz poslovanja ustvarili okoli 1,2 milijona evrov izgube. Finančni dolg naj bi tako še vedno za najmanj 9-krat presegal dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), ki naj bi letos znašala okoli 6,5 milijona evrov. Znižanje finančnega bremena bo tako v veliki meri odvisno od prodaje opatijskega Grand hotela Adriatic, za katerega so imeli v Istrabenzu že pred dvema letoma več ponudb, vendar nato noben od vlagateljev ni nakazal dogovorjenih 25 milijonov evrov kupnine. Poleg Grand hotela Opatija bi moral Istrabenz prodati tudi družbo Istrabenz Hoteli Portorož, lastnico hotela Kempinski Palace, ki je imela konec lanskega leta ob 3,5 milijona evrov kapitala kar 39 milijonov evrov finančnih obveznosti.