Po njegovem mnenju v takšnih razmerah in s takšnimi odnosi enostavno ni več možen dialog med poslovodstvom HSE in zaposlenimi v hčerinskih družbah holdinga.

Študija narejena »čez palec«

Sevčnikar je pojasnil, da je študija o stroškovni učinkovitosti skupine HSE, ki jo je izdelala revizijska hiša Pricewaterhousecoopers (PWC) in po kateri je kar 58 odstotkov zaposlenih v podpornih družbah presežek, narejena »čez palec«. Po njegovi oceni je število glede odvečnih delavcev nerealno, v sindikatu pa nasprotujejo združevanju podpornih funkcij, ki jo predlaga HSE.

Kot pravi Sevčnikar, vse odvisne družbe v skupini HSE svoje poslanstvo opravljajo na primerljiv ali celo boljši način kot podobna podjetja v EU. Delavci v odvisnih družbah po njegovih besedah svoje delo opravljajo vestno in strokovno, zato ne smejo nositi posledic slabega dela in zgrešenih poslovnih odločitev.

Dejal je tudi, da je SDE naročil svojo študijo o stroškovni učinkovitosti skupine HSE, ki bo dokončana do sredine decembra. Sevčnikar pričakuje, da bo prinesla bistveno drugačne številke, kot so bile številke študije PWC.

Delavci so bili zaradi študije PWC šokirani

Predsednik sindikata delavcev DEM Vlado Šega je poudaril, da racionalizaciji nikakor ne nasprotujejo, predlagana združitev podpornih funkcij pa po njegovi oceni ne bo prinesla nobenih finančnih učinkov. Vprašal se je, zakaj jim HSE še ni predstavil zaključkov aprilske strateške in planske konference.

»Svet delavcev DEM podpira racionalizacijo HSE s konkretnimi številkami, ki ne bodo uničevale razvojne možnosti odvisnih družb,« je še dejal Šega.

Bojan Majhenič iz DEM pa je opozoril, da so bili delavci zaradi študije PWC šokirani, ker je iz nje razvidno, da je kar dve tretjini zaposlenih na Dravi odveč.

Dejal je tudi, da DEM s proizvodnjo električne energije na letni ravni prispeva 162 milijonov evrov, stroški znašajo 60 milijonov evrov, kar pomeni, da HSE ostane 100 milijonov evrov.

»Najdražja je energija, ki je ni«

»Teš 6 nujno rabimo, najdražja je energija, ki je ni. Prenosne poti so zakupljene oz. zasedene. S pametnim dialogom s HSE bi lahko našli pot iz krize,« pravi Majhenič.

V SDE ugotavljajo, da HSE in skupina HSE z leti dviguje prodane količine električne energije, dobiček pa iz leta v leto pada. Iz analize delovanja HSE za zadnja leta izhaja, da hčerinske družbe skupine HSE prinašajo dobiček, trgovanje s preostalo električno energijo, ki jo niso proizvedle hčerinske družbe, pa prinaša skupini izgubo. Rezultat te izgube pa bo negativni likvidnostni tok v letih 2014-2016.