V družbi BT Global Services so za Poslovni dnevnik povedali, da niso v igri za ta posel. Britanski telekom je sicer v poskusu privatizacije Telekoma Slovenije pred petimi leti oddal ponudbo v konzorciju z družbama Bain Capital in Axos Capital.

Takrat sta se za Telekom Slovenije potegovala tudi Deutsche Telekom prek madžarskega telekoma, ta je namreč prav tako v lasti nemškega velikana, in islandski Skipti. Nemci se v igro tokrat vračajo prek hrvaškega telekoma, za Skipti pa se po poročanju portala ne pričakuje, da bo znova poskušal, glede na to, da posluje z izgubo in je v procesu finančnega prestrukturiranja.

V nordijskem telekomunikacijskem operaterju Telenor so medtem za portal povedali, da tega procesa ne želijo komentirati. Pojasnili so, da so zgodbe o njihovih načrtih za prevzeme v jadranski regiji, npr. Telekoma Slovenije ali družbe Tele2 Hrvatska, špekulacije in jih zato ne komentirajo.

Zanimanje Avstrijcev in Rusov

Poznavalci panoge naj bi sicer po drugi strani poudarjali, da Telenor dobro posluje v regiji in je že prisoten na trgih Srbije, Črne gore in Madžarske, tako da naj bi bila smer njegove širitve na Hrvaško in Slovenijo logična.

Telekom Austria je medtem v nekoliko drugačnem položaju, ker je v Sloveniji že prisoten. Avstrijski telekom je namreč lastnik Simobila, drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja, ki je glavni tekmec Telekomu Slovenije na področju mobilne telefonije. Vendar pa tudi Avstrijci ne želijo dajati komentarjev glede združevanja in prevzemov.

Pač pa naj bi se Telekom Austria zanimal za družbo United Group, največjega regionalnega tekmeca tako avstrijskega kot nemškega telekoma. Investicijski sklad Mid Europa Partners naj bi se namreč nameraval umakniti iz United Groupa, ki ima v Sloveniji v lasti največjega kabelskega operaterja Telemach.

Edini preostali večji igralec, ki je pokazal zanimanje za slovenski telekomunikacijski trg, ruski Gazprom Telekom ni bil dostopen za komentar. Gazprom je po poročanju Poslovnega dnevnika v sodelovanju s slovensko družbo Comita konec preteklega leta v Švici ustanovil skupno podjetje South Stream Telecom, ki želi postati glavni ponudnik storitev prenosa podatkov za operaterje v regiji. V družbi Comita, ki ima sedež v Kranju, so pojasnili, da komentarjev ne morejo posredovati pred ponedeljkom, ko se bodo vodilni v družbi vrnili z dopusta.

Strateške investicije Rusov

Ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov je 29. julija ob obisku v Sloveniji dejal, da so ruske finančno-industrijske skupine vsekakor zanimajo za program privatizacije v Sloveniji, saj takšne investicije smatrajo za strateške. Predmet zanimanja je po ministrovih besedah zagotovo Telekom Slovenije.

Slovenski parlament je na izredni seji 21. junija dal soglasje k prodaji deležev države in državnih družb v 15 podjetjih, med katerimi je tudi Telekom Slovenije. Finančni minister Uroš Čufer je nato 15. julija na posvetu o privatizaciji glede Telekoma Slovenije pojasnil, da bodo do septembra prek razpisa izbrali svetovalca za prodajo, predvidoma tujo investicijsko banko.