Odobritev koncentracije je ključna, da bo Agrokor dobil sredstva za nakup Mercatorja s strani partnerjev pri nakupu, Evropske banke za obnovo in razvoj ter skladov Blackstone in One Equity Partners.

Agrokor je v četrtek v Moskvi najel 600 milijonov evrov posojila od Sberbanke, a so zanikali, da gre za denar, s katerim namerava poravnati kupnino za Mercator.

Konzorcij prodajalcev 53-odstotnega lastniškega deleža Mercatorja in hrvaški Agrokor sta se konec februarja dogovorila o znižanju cene za Mercatorjeve delnice na 86 evrov, rok za izvedbo posla pa so podaljšali do 30. junija.

Hrvaška agencija je z dodatnim postopkom ocenjevanja koncentracije Agrokorja in Mercatorja začela novembra lani, vključeval pa je dodatne ekonomske in pravne analize učinkov koncentracije. Zanj se je odločila potem, ko ukrepi za zmanjšanje negativnega vpliva koncentracije na hrvaškem trgu, ki jih je Agrokor predlagal po prijavi koncentracije julija lani, niso bili zadostni.

V AZTN so po prijavi namena koncentracije Agrokorja in Mercatorja ocenili, da bo morebitni prevzem slovenske trgovske verige vplival na celoten hrvaški trg in bo Agrokor zaradi prevzema Mercatorja moral izpolniti številne pogoje. Z združitvijo Konzuma in Mercatorja bo namreč Agrokor obvladoval 30 do 40 odstotkov hrvaškega maloprodajnega trga, kar je zelo blizu prevladujočega položaja na trgu.

Med drugim so omenjali, da bo moral hrvaški koncern zaradi velikosti tržnega deleža po prevzemu Mercatorja prodati ali zapreti nekatere svoje prodajalne, posebej na območju Zagreba in Zagrebške županije na katerem bi tržni delež v maloprodaji presegel 50 odstotkov.

Upravo Agrokorja so tedaj tudi opozorili, da bodo morali predlagati ukrepe, ki so usmerjeni k dezinvestiranju.