Sodišče v Memmingenu se je v postopku proti NLB razglasilo za pristojno, kar prinaša nov zaplet pri reševanju spora med LB in njenimi varčevalci, poudarja hrvaški radio. Ob tem navaja stališče slovenske strani, da NLB ni pravna naslednica LB.

Kot navaja Hrvaški radio, je imela LB v Nemčiji od 200.000 do 250.000 varčevalcev, kar bi v primeru uspešnosti tožbe proti NLB sprožilo plaz novih tožb. Mediji v Nemčiji in BiH so pred dobrim letom poročali, da je Alimehaj podedoval devizne prihranke od očeta, ki je v Nemčijo prišel iz Osijeka. Za Alimehaja so tudi pisali, da je lastnik oglaševalske agencije in da si lahko privošči pravno bitko s slovensko banko.

Odvetnik hrvaških varčevalcev Milivoj Žugić je v pogovoru za Hrvaški radio danes dejal, da Alimehaj nima prav, ko trdi, da je NLB pravna naslednica LB, čeprav omenja zakonsko določilo, ki lahko gre v prid tožbi proti NLB v Nemčiji.

"Če se na kakšno pravno osebo prenese poslovanje kake druge pravne osebe, potem je do višine prenesenega premoženja odgovorna tudi nova pravna oseba", je dejal Žugić.

Hrvaški radio še poudarja, da bo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu kmalu dokončno odločilo o tožbi varčevalcev proti Sloveniji v zadevi Ališić in drugi. Gre za primer dveh varčevalcev LB Sarajevo in enega iz srbske podružnice Investbanke v Tuzli, v katerem je sodišče v Strasbourgu novembra 2012 razsodilo, da morata Slovenija in Srbija sprejeti ukrepe za poplačilo vseh starih deviznih vlog LB. Slovenija in Srbija sta se pritožili in uspeli z zahtevo za ponovno obravnavo.