Potem ko se je Peko lani komajda izognil insolvenčnemu postopku, je tržiška družba naletela na nove nepričakovane težave. Zaradi njih bo v prisilni poravnavi končalo hčerinsko podjetje na Hrvaškem, ki zaposluje okoli 250 ljudi. To je že drugo Pekovo hčerinsko podjetje v državah nekdanje Jugoslavije, ki je v zadnjih nekaj mesecih bankrotiralo. Lani je namreč v stečaju končal srbski Peko.

Izkazalo se je, da je zdaj že nekdanjemu vodstvu hčerinskega podjetja več let uspelo prikrivati stanje v družbi. Del odgovornosti za to gre očitno pripisati tudi nekdanjemu vodstvu matične družbe na čelu z Janezom Sajovicem. Predsednik Pekovega nadzornega sveta Uroš Pivk se namreč sprašuje, kaj sta počela nekdanja uprava in nadzorni svet Peka. Zaradi suma nepravilnosti so že najeli revizijsko hišo PWC, da na Hrvaškem opravi forenzično preiskavo preteklih poslov. Prvi ukrep pa je bila zamenjava tamkajšnjega direktorja Hrvoja Lijića. Njegovo mesto je začasno zasedel predsednik uprave Peka Slavko Despotović.

Peko je na Hrvaškem lastnik okoli 30 prodajaln. To pomeni, da v primeru morebitnega stečaja nepremičnine ne bi bile del stečajne mase v sosednji državi, saj so v neposredni lasti matične družbe. A težave v sosednji državi bi kljub temu lahko pomembno vplivale na poslovanje slovenskega Peka. Hrvaški Peko ima namreč za več kot pol milijona parov čevljev na zalogi, ki jih bodo morali zdaj v bilancah slabiti. Po Pivkovih besedah bi Peko lahko solidno posloval, če na plečih ne bi nosil bremen iz preteklosti in če bi mu ob strani vsaj malo stale banke in država. V družbi so nedavno za 1,5 milijona evrov prodali prodajalno v središču Dubrovnika, prejeta sredstva pa namenili za financiranje obratnih sredstev, je pojasnil Pivk. Po njegovih besedah Peko zdaj proizvaja po načrtih, in sicer 20.000 parov čevljev mesečno. V lanskem letu je Peko dosegel dobrih osem milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar na letni ravni pomeni tretjinski padec prodaje. Vzroki za znižanje prihodkov so bili pomanjkanje denarja za nakup materialov za izdelavo čevljev, ustavitev dela proizvodnje in blokirani transakcijski računi. Koliko izgube je pridelala družba in kakšni so bili rezultati na ravni skupine, za zdaj še ni znano.