Med priporočili Sloveniji za izhod iz krize, ki so ta teden prišla iz Bruslja, je tudi nadaljnje reformiranje trga dela in pokojninske reforme, je ob predstavitvi novega priročnika Vodnik po novem zakonu o delovnih razmerjih (ZDR) ta teden spomnil Hribar Milič.

"Na GZS smo sprejem novega ZDR sprejeli z odobravanjem, a hkrati z opozorili, da na številnih področjih, predvsem glede varne prožnosti, zaostajamo za primerljivimi državami," je dejal.

Na GZS vlado pozivajo, da nadaljuje z razmislekom in nadaljnjo reformo trga dela

Skladno s tem na GZS vlado po njegovih besedah pozivajo, da nadaljuje z razmislekom in nadaljnjo reformo trga dela, tako da se bo spoštovalo socialno varnost ter da se delodajalci ne bodo bali zaposlovati in bodo širili poslovno dejavnost. Slovenija mora biti privlačna za odpiranje novih delovnih mest tako za domače kot za tuje delodajalce, je menil.

Hribar Milič je napovedal, da bodo na GZS "aktivno podpirali zahteve EU, da pripravimo še boljši trg dela s spremembami, ki nas bodo spodbujale k novemu zaposlovanju, podjetniškemu delovanju in zagotavljanju višje stopnje socialne varnosti v Sloveniji".

Recenzent priročnika Zvone Vodovnik je medtem spomnil, da je bil v zvezi z ZDR dosežen sporazum med socialnimi partnerji, kar je vedno težja naloga. S sprejetim ZDR smo lahko po njegovih besedah zadovoljni, "čeprav je še daleč od optimuma". Iz zakona je razvidno, da sta v ospredju še vedno dva cilja, to sta zagotavljaje varnosti zaposlenih in hkrati fleksibilizacija delovnih razmerij, verjame.