Kljub temu, da se Slovenija trenutno nahaja v razvojnem, političnem in socialnem krču, po mnenju Hribar Miliča celotna slika slovenskega gospodarstva ni tako črna. "To ne pomeni, da nimamo problemov, a najdemo zanje tudi rešitve in izpeljemo svoje ambicije v dobrih razvitih projektih," je, kot so sporočili z GZS, dejal Hribar Milič.

Po njegovih besedah ima Slovenija ambiciozno in razvito gospodarstvo, izvaža pa približno skoraj še enkrat toliko kot v letu 2000. Ob tem je izpostavil dobro razvijanje poslov s Turčijo, Ukrajino in nekaterimi drugimi državami bivše Sovjetske zveze ter opozoril, da ima Slovenija predvsem z arabskimi državami bistveno premalo menjave.

Generalni direktor Carinske uprave RS Rajko Skubic je dejal, da je za gospodarstvo v zelo zahtevnih časih znanje osnova, na kateri je treba graditi. Carina mora pri tem delovati na način, da carinjenja gospodarstvo, zlasti izvozno, ne čuti, in da podjetja ne zgubljajo časa zaradi carinskih postopkov, je poudaril.

Na predstavitvi je vodja sektorja za carinske in davčne postopke na Generalnem carinskem uradu (GCU) Alojzij Zupančič predstavil izvozne postopke. Po njegovih pojasnilih se v zadnjih letih vedno več pozornosti posveča omejevanju izvoza blaga, ki bi lahko prišlo v roke sil ali držav, ki izdelujejo materiale za množično uničevanje. Varnost namreč postaja vedno pomembnejša, zato se tak izvoz natančno nadzoruje in predstavlja pomemben vir restrikcij v mednarodnem poslovanju.

Stojan Boštjančič iz sektorja za carinske in davčne postopke GCU je opozoril, da je izvoz čista davčna oprostitev, pri uvozu pa se vedno plača carino in DDV. Pri postopku sprostitve blaga v prost promet z davčno oproščeno dobavo v drugo državo članico se carina plača v Sloveniji, DDV pa v drugi državi članici.

Na koncu srečanja je vodja oddelka za sistemske zadeve v sektorju za carinske in davčne postopke GCU Milan Kušer predstavil registracijo za elektronsko poslovanje s carino, slovenski avtomatiziran sistem izvoza (SIAES) ter sistem nadzora izvoza (ECS). Kušer je v zvezi z vstopom Hrvaške v EU dejal, da lahko podjetja na spletni strani carinske uprave kmalu pričakujejo navodila v zvezi z blagom, ki je že pri nas in ga bo treba regulirati.