Hribar Milič, tudi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je spomnil na dvig prispevka za obnovljive vire energije, davek na sladke pijače, zahtevo po znižanju trošarin na energente, in višji DDV. Kot je pojasnil, so vlado obvestili, da imajo preverjene informacije, da mislijo predvsem veliki trgovci prenesti višji DDV na dobavitelje, za kar imajo tudi pisne dokaze.

»Grožnje« o povečanju davka na poslovne nepremičnine

Pripravlja se nova obremenitev za gospodarstvo, to je v celoti obdavčena odpravnina ob prekinitvi delovnega razmerja za določen čas, je nadaljeval. Naštel je še "grožnje" o povečanju davka na poslovne nepremičnine, dodatno obdavčitev začasnega in občasnega dela in namere o povečanju prilivov v zdravstveno blagajno.

Ob vseh razpravah o razmerah v zdravstvu se po njegovih pojasnilih pojavlja ocena, da lahko letos pričakujemo med tri- in štiriodstotni primanjkljaj v zdravstveni blagajni. Tak odstotek se po besedah Hribar Miliča da privarčevati, na primer od bolj pazljivega naročanja pri javnih naročilih do same organizacije dela.

Poklicali bodo predsednico vlade Alenko Bratušek in ji to povedali

"Skratka, razmere sploh niso tako alarmante in zdravstveni sektor je edini sektor od javnih sektorjev v Sloveniji, ki je od leta 2008 do danes dobil nominalno več sredstev, vsako leto posebej, razen leta 2011," je poudaril.

Zato, ker ima gospodarstvo dovolj, bodo poklicali predsednico vlade Alenko Bratušek in ji to povedali. Prenesli ji bodo današnji apel upravnega odbora GZS vladi, da s takšnimi poteza ravna v "direktnem nasprotju s koalicijsko zavezo in javnimi obljubami o podpori novemu zagonu gospodarstva" in njegovi oživitvi, je pojasnil prvi mož GZS.