Hribar Milič je poudaril, da je slovensko gospodarstvo v zadnjih štirih letih izgubilo 90.000 delovnih mest, vlada pa gospodarstvo vseeno dodano obremenjuje z davki in dajatvami. "Imamo 26 milijard evrov izvoza, vendar ga je vsak mesec manj. Trenutna ekonomska politika te države ne pelje v pravo smer, ne daje rezultatov. Nujne so reforme. Brez varčevanja Slovenija nima realne možnosti, da se potegne iz te situacije," meni Hribar Milič.

Med ključnimi ukrepi za zagon gospodarstva na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) izpostavljajo cenejši in kakovostnejši javni sektor, lažji dostop do virov financiranja, močnejšo podporo izvozu, nižje davke in druge dajatve, zagon infrastrukturnih investicij, znižanje obrestnih mer, cenejša posojila ter resnejšo in odločno privatizacijo.

Obenem predlagajo novo reformo trga dela, znižanje stroškov dela in prožnejše zaposlovanje, odpravo birokratskih postopkov ter več naročil gospodarstvu s strani državnih organov.

Z vlado odprt, a ostrejši dialog

O nujnih ključnih ukrepih so razpravljali na javni tribuni, ki jo je pripravila GZS, predloge nujnih ključnih ukrepov pa bodo sedaj uskladili z drugimi delodajalskimi organizacijami in združenji ter jih posredovali vladi kot pomoč za izvedbo tistih aktivnosti, ki bodo Slovenijo ponovno postavile na pot rasti in razvoja ter bodo prispevale k dvigu konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

"Z vlado bomo imeli odprt in malo ostrejši dialog. Nimamo več časa, da ukrepe le pripravljamo, septembra moramo z nekaterimi ukrepi že začeti," je še poudaril Hribar Milič.

Prepričan je, da ima politika ima odločujočo vlogo pri nadzornih svetih in v številnih podjetjih. "Moramo depolitizirati sistem gospodarstva in upravljanja v gospodarstvu po kriterijih OECD. Tudi ob tej vladi se politično kadruje, se menja kar počez," je še dejal.

Kriza moralnega hazarda

Na javni tribuni so sogovorniki večkrat izpostavili, da v državi manjka predvsem strategija razvoja. "Izvozno smo še vedno v močni kondiciji, ki pa peša. Kako bomo dobili nove turiste, če pa nismo sposobni vzpostaviti eno Ryanair linijo, ki stane nekaj milijonov?" se je še vprašal prvi mož GZS.

Podjetnica Cvetka Tinauer je izpostavila, da v Sloveniji ni le gospodarska kriza, pač pa, da imamo krizo moralnega hazarda. Prepričana je, da gre izvoznikom najbolje prav zato, ker izvažajo v države, kjer je red, kjer vlada pravna država. Predlaga, da javni sektor, in banke dobijo svojega "tožilca Kozino". Dokler ne bomo počistili v državni upravi, ne verjame v uspešnost ukrepa sprostitve bančnega krča.

Na tribuni je bilo tudi slišati, da država ne zna pobrati davkov, ki ji ležijo pred nogami. Opozorili so, da bi lahko z malimi koraki z že zgrajeno turistično infrastrukturo v turizmu kmalu zaposlili 10.000 ljudi.