Člani nadzornega sveta zreškega Uniorja so aktualnemu predsedniku uprave Darku Hrastniku podelili petletni mandat. Hrastnik se je namreč na čelu družbe dobro znašel, zato po naših informacijah nadzorniki drugega kandidata sploh niso iskali. Petletni mandat mu bo začel teči v začetku junija. Vodenje enega največjih slovenskih izvoznikov je Hrastnik prevzel avgusta 2012, ko so zaradi spornih poslov z Vladimirjem Voduškom nadzorniki razrešili dolgoletnega predsednika uprave Gorazda Korošca.

Po lanskoletnem dogovoru z bankami upnicami o reprogramiranju posojil se poslovanje družbe stabilizira. Po prvih ocenah je Unior lani dosegel 167,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo 7,5 odstotka več kot leto pred tem in tudi 1,5 odstotka več od načrtov. V največji meri je tolikšna rast posledica večjega posla v diviziji strojna oprema. Medtem ko je Unior še leta 2012 dosegel 3,4 milijona evrov izgube iz poslovanja, je dobiček iz poslovanja lani znašal 4,9 milijona evrov. Kljub turbulentnim razmeram načrtujejo v Uniorju stabilno poslovanje tudi letos. Po načrtih bo družba dosegla 165,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) bo znašal 18 milijonov evrov, čisti dobiček pa 3,9 milijona evrov.

Zaradi previsoke zadolženosti se je Unior lani znašel na robu propada. Toda na koncu mu je z 12 bankami upnicami vendarle uspelo skleniti dogovor o reprogramiranju posojil. Po tem sporazumu bo družba obstoječe obveznosti do leta 2019 znižala z dobrih 142 milijonov evrov za približno polovico, na 70,9 milijona evrov. Od tega zneska namerava Unior skoraj 29 milijonov evrov pridobiti z odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja.

V prvi vrsti se bo ta nanašala na prodajo turistične divizije, ki sestavlja enega od štirih stebrov Uniorja, sestavlja pa jo smučišče na Krvavcu, ki ga obvladujejo prek istoimenskega podjetja RTC Krvavec, smučišče na Rogli in Terme Zreče. V družbi so pojasnili, da bodo turistični del, s katerim so lani dosegli okoli 20 milijonov evrov prihodkov, prodajali kot celoto. Za program turizem se pripravlja prodajni prospekt, izbran pa je bil tudi svetovalec za prodajo – družba PriceWaterhouseCoopers. Zaradi pomanjkanja snega na Rogli in Krvavcu so decembra lani dosegli za 12 odstotkov nižje prihodke kot leto pred tem, za načrtovanimi prihodki pa so zaostajali skoraj za petino.

Uniorju je lani uspelo prodati hčerinsko podjetje Unior Bionic in deleža v podjetjih Robotec in ruskemu Solionu. Koliko denarja so dobili od prodaje teh naložb, v družbi niso odkrili. Za predstavo, Bionic, ki se ukvarja s proizvodnjo in trženjem medicinskih izdelkov, je leta 2012 dosegel 328.000 evrov prihodkov in štiri tisoč evrov dobička. V Robotehu, ki se ukvarja z avtomatizacijo in robotizacijo, leta 2012 pa je ustvarilo 4,7 milijona evrov prihodkov, je Unior obvladoval približno četrtinski družbeniški delež, medtem ko je imel v Solionu petinski lastniški delež.

Na tujih trgih Skupina Unior proda približno 85 odstotkov izdelkov. Če odštejemo prihodke v turizmu, izvoz družbe presega 95 odstotkov prodaje tako imenovanega kovinskega dela. Na nemškem trgu, kjer družba avtomobilskim prodajalcem proda največ svojih izdelkov, v Uniorju letos ne pričakujejo poslabšanja razmer. Poleg proizvodnje strojne opreme in turizma se Unior ukvarja še z izdelavo odkovkov in ročnih orodij.

Kljub težnjam po čim višji donosnosti večja odpuščanja v družbi niso predvidena. Medtem ko Skupina Unior, ki jo sestavlja 20 odvisnih podjetij, skupno zaposluje približno 4000 ljudi, jih je v matičnem podjetju zaposlenih dobrih 2100. V lanskem letu, ki je bilo eno najtežjih v zgodovini obstoja družbe, se je število zaposlenih znižalo le za 15, na 2122 delavcev.